Meb Yeni Yönetmelik Yayınladı

MEB’in öğrencileri yakından ilgilendiren yeni yönetmeliği yayınlandı. Yönetmelikte Facebook cezası da bulunması dikkat çekti. Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yapan Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelikte bazı değişiklikler ise oldukça dikkat çekici. İşte o değişiklikler;

Öğenciler için devamsızlık nedeni ile sınıfta kalma süresi yönetmelik öncesi 45 gündü. Yeni yönetmelikle bu süre 30 güne indirildi. Öğrenciler, özürsüz 10 gün özürlü olarak da 20 gün toplamda 30 gün devamsızlık süresini aşmaları durumunda ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacaklar. Öğencilerin raporlu devamsızlık hakları ise yeni yönetmelikte 60 gün olarak belirlendi. Yeni yönetmelikte okuldan uzaklaştırma nedenleri arasına “Milli ve manevi değerlerin yanı sıra genel ahlak ve adaba uygun olmayan, yanlış algı oluşturabilecek tutum ve davranışlarda bulunmak da” eklendi.

Öğrenciler için getirilen en dikkat çekici ceza ise Facebook’tan ahlak dışı paylaşım yapan öğrencilerin okuldan atılacak olması. Yönetmelikte ilgili madde şu şekilde; “Facebook, twitter gibi sosyal medya yoluyla; bölücü, yıkıcı, ahlak dışı ve şiddeti özendiren sesli, sözlü, yazılı ve görüntülü içerikler oluşturmak, bunları çoğaltmak, yaymak ve ticaretini yapan öğrencilere ise okuldan atılma cezası verilecek” bu şekilde okuldan atılan bir öğrencinin tekrar okula dönmesi ise mümkün olmayacak.

Öğrenciler için Ortaokul ve imam hatip ortaokullarından liseye geçişte özel yetenek ve beceri sınavı yapılması da yönetmelikte yeni getirilen kurallar arasında yer aldı. Öğrenciler yeni yönetmelikle birlikte liseye yetenek ve beceri sınavıyla geçiş yapma hakkına sahip olacak.

Artık Tütün ve tütün mamulleri ile bağımlılık yapacak her türlü maddeyi kullanmanın ve yanında bulundurmanın yanı sıra kullananların yanında olmak da disiplin suçu olacak ve kullananların yanında bulunanlar ceza alacak. Öğrenciler sınıf geçişlerinde en fazla 3 dersten sorumlu olarak geçebilecek. Eğer bir öğrenci alt sınıflardan kalınan derslerle birlikte toplamda 6 dersten fazla başarısız dersi varsa sınıf tekrarı yapmak zorunda kalacak.

Editör: TE Bilisim