İş arayan kişilerin en çok başvurduğu ve ülkemizde en çok çalışanın bulunduğu alanlardan birisi alışveriş merkezleridir. Bu alanlarda çalışan kişiler farklı görevlerde hizmet vermektedirler. Güvenlik görevlisi sertifikası alan kişilerin yanı sıra birçok temizlik işçisi de burada görev almaktadır. Ayrıca mağazaların olmazsa olmazları arasında bulunan satış elemanları, bu bölgelerin olmazsa olmazları arasındadır

Satış elemanı olarak çalışan kişilere baktığımız zaman birçoğunun üniversite mezunu olduklarını görmekteyiz. Ne yazık ki ülkemizde üniversite mezunu olmak iş bulmanın önündeki engelleri kaldırmamaktadır. Adaylar iş ararken yüzlerce yere başvuruyor ama ne yazık ki sadece birkaçından geri dönüş sağlanmaktadır. Fakat alış veriş merkezleri burada kişilerin işsizlik sorununa son vermeleir için oldukça önemli oluyor. Gerek firmaların şubelerinde gerekse AVM adı verilen noktalarda çalışan satış elemanları, yorucu bir ortamda çalışmalarına rağmen geçimlerini sağlayabilecekleri kadar ücret alabiliyorlar. Satış elemanı maaşları 2016 yılında asgari ücretten başlamakta ve prim adı verilen ücretlerle de artmaktadır. Asgari ücretin artmasıyla birlikte biraz daha yüzü gülen satış elemanları, çalıştıklarının karşılığını almaya biraz daha yaklaşmışlardır.
Satış elemanı olarak işe girebilmeniz için ise belirli özellikleri karşılıyor olmanız gerekmektedir. Öncelikli olarak müşterilerle bire bir ilgileneceğiniz bir sektörse öncelikli olarak iyi bir görünüme sahip olmanız yani giyiminize dikkat etmeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra sürekli olarak müşterilerle dialog halinde olacağınızdan diksiyon da aranan özellikler arasında olacaktır. Turistik bölgelerde çalışmak isteyen satış elemanlarında ise diğer mesleklerde olduğu gibi kesinlikle yabancı dil niteliği aranmaktadır. Çünkü bu bölgelere yaz aylarında binlerce turist gelmektedir. Bu turistlerin alışveriş sırasında fikir alabilmek ve ürünler hakkında da sorularına cevap bulabilmeleri için firmada çalışan kişilerin en az bir yabancı dil bilmesi gerekmektedir.
Editör: TE Bilisim