Ülkemizde üniversitelerde eğitim gördükten sonra diplomasını eline alarak mühendis olan kişi sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Mühendislerin iş bulamadığına dair basında pek çok açıklama olsa da TÜİK verilerine göre mühendisler %80'e  kadar iş bulabilme imkanlarına sahiptir.

BRANŞLARA GÖRE MÜHENDİS MAAŞLARI

Bilindiği üzere mühendis oldukça geniş bir kavramdır. Çünkü pek çok mühendis branşı vardır. İnşaat mühendisi, gıda mühendisi, elektrik mühendisi, jeoloji mühendisi, fizik mühendisi, atom mühendisi, kimya mühendisi, makine mühendisi, bilgisayar mühendisi, yazılım mühendisi, endüstri mühendisi.... şeklinde uzayıp gitmektedir. Branşlara göre değerlendirmeler yaptığımızda genel olarak ücretlerin aynı olduğunu görmekteyiz.

KAMU MÜHENDİS MAAŞLARI

Mühendisler Kamu Personeli Seçme Sınavından almış oldukları puanlar ile kamuya atanabilmektedir. Peki kamuda mühendisler ne kadar maaş almaktadır. Buna göre kamuda genel olarak 3bin lira civarı mühendislerin maaş aldığı görülmektedir. Bu rakam bakanlıklarda 3 bin 500 liradan başlamakta ve kuruma göre daha da yükselmektedir.

ÖZEL SEKTÖR MÜHENDİS MAAŞLARI

Özel sektörde istihdam eden mühendislerin maaşları daha değişkendir. Genel olarak özel sektörde mühendislerin 2 bin liradan başlayan maaşlar alarak işe başladığını ve bu tutarın şirketin büyüklüğü ile mühendisin çalıştığı pozisyona göre 5 - 6 bin liraya kadar yükseldiği görülmektedir. Bu rakam daha da artabilmektedir.

TÜM MESLEK MAAŞLARI İÇİN TIKLAYINIZ
Editör: TE Bilisim