Kamu kurum ve kuruluşlarına gün içerisinde milyonlarca kişi başvurmaktadır. Bu başvurular arasında resmi işlemlerini gerçekleştirmek, devlete olan borçlarını ödemek ya da bilgi almak amacıyla gelen kişiler ağırlıklı olarak karşımıza çıkmaktadır. Oldukça fazla başvuru alan bu kurumlara yönelik ise zaman zaman bazı şikayetler yöneltilmektedir. Devlet kurumlarında da bu şikayetler değerlendirilmekte ve gerekenler yapılmaktadır.

Devlet kurumlarındaki şikayetlerin büyük bir çoğunlu ise işlemlerin tam olarak yapılamaması ya da ağır ilerlemesinden kaynaklı olmaktadır. Bu tarz şikayetler alınan kurumlara en kısa sürede müfettişler gönderilmektedir. Müfettişlerin görevleri ise oldukça farklıdır. Kamu kurumlarını denetlemekle işe başlayan bu görevliler ayrıca düzenlemeleri ve idari taktikleri de gerekli kurumların görevlilerine iletmektedirler. Müfettişlerin çalışma alanları ise oldukça çeşitlidir. Zaman zaman okullarda da teftişlere başvuran müfettişler bunun haricinde birçok kamu kurumu ve özel şirkete de giderek denetlemelerde bulunmaktadır. Müfettişler hakkında bilinmesi gereken en temel husus şudur. Müfettişler kamu kurum ya da kuruluşlarını, bununla beraber de bazı özel şirket ve kurumları, bu kurumlarda çalışan kişileri denetleyen ve sorgulayan kişilerdir. Denetleme yetkisi verilen müfettişler şirketlerin ve kamu kurumlarının bütün özel yetkilerine erişebilmektedirler.

Müfettişlerin görevlerinin yanı sıra aldıkları ücretler ve çalışma saatleri de oldukça merak edilmektedir. Müfettişlerin çalışma saatleri masa başında belirlenmiş memurların çalışma saatleriyle aynıdır. Bunun haricinde denetlemelere çıkan müfettişler, belirli dönemlerde mesaiye kalmakta ve karışık haldeki sonuçları açıklığa kavuşturmak için çabalamaktadırlar. Müfettiş maaşları ise 3 bin lira ile 5 bin lira arasında değişmektedir. Çalışma süresine bağlı olarak alınan ücretlerde artışlara gidilmektedir. Ayrıca kurumların çalışanları ile paylaştığı döner sermaye adı verilen maddi tutarlarla da müfettişlerin aldıkları ücretler oldukça fazla olmaktadır. Müfettiş olabilmek için ise özel yetenek içeren sınavları kazanmak gerekmektedir.
Editör: TE Bilisim