Ülkemizde pek çok işçi fazla çalışmaktan yakınmaktadır. Ancak hakkını arayan işçilere iş verenler mecburi olarak fazla çalıştığı süre için mesai ücretini iş kanunu gerekçesinden dolayı ödemektedir. İşçilerin büyük bir çoğunluğu mesai ücretlerinin nasıl hesaplanacağını bilmemekte olup fazla çalıştığı sürelerde daha düşük ücret almaktadır.

İşin Olsa ekibimizde mesai ücretleri nasıl hesaplanır, fazla çalışma mesai ücretinin hesaplanması gibi çok sayıda soru geldiğinden dolayı sizler için bu özel içeriği üretiyoruz. Eğer sizlerde özel sektör firmalarınad çalışıyorsanız ve sıklıkla mesai'ye kalıyorsanız bu haberimiz aracılığı ile mesai ücretlerinin nasıl hesaplandığını öğrenebilirsiniz.

MESAİ ÜCRETLERİ NASIL HESAPLANIR?

Mesai ücretleri genel olarak iş verenler tarafından işçiler için hesaplanarak aylık maaşlarına eklenmektedir. Ancak pek çok iş verenin işçiye düşük mesai ücreti verdiği tahmin ediliyor. Peki gerçek mesai ücreti nasıl hesaplanır. Gerçek mesai ücreti işçinin saat başı aldığı ücretine ek olarak yüzde 25 - yüzde 50 daha yükseltilmesi ile hesaplanmaktadır.

Mesai ücretini anlamayanlar için bir örnek yapmak gerekirse örneğin aylık 2 bin TL maaş alan birisi haftalık 40 saat çalışıyor. Yani haftalık ücretinin 500 TL olduğunu öğrendik. 500 / 4'den kişinin saat ücretinin 125 lira civarında olduğu görülüyor. Bu işçinin bir saatlik mesai ücreti 155 TL - 185 TL civarındadır. Tabi yapılacak özel anlaşma ile bu tutar daha da yükseltilebilir ancak daha fazla düşürülemez. Rakamlar tamamen kurgu üzerine yapılmıştır lütfen kendi maaşlarınız ile karıştırmayın ve hesaplamalarınızı doğru yapınız.