Gelişmeye devam eden Türkiye’nin hemen hemen her ilinde bulunan stadyumlar sayesinde eğlence haline gelen maçlar büyük küçük dinlemeden her kesimi neşelendirmektedir. Çocukluk döneminden oynanmaya başlayan futbol belli kuralları olan bir ayak oyunudur. Bu kuralları düzenlemek ise hakemin görevi olmaktadır. Geçmişten geleceğe uzanan ve hiç bir zaman eskimeyecek olan bu oyunda amaç kaleye gol atmaktır.

İki gruba ayrılan oyuncular rekabet havasına bürünerek kazanmayı hedeflemektedir. İster oynamayı ister izlemeyi tercih etmek size kalmıştır. Futbol, basketbol ve benzeri oyunlarda bulunan hakemler işlerini yaparak gelir elde etmektedir. Hakem olmak için belli aşamalardan çeken ve zorluklarla başa çıkan bireyler emeklerini karşılığını alarak işlerine odaklanmaktadır. Her oyun kurallarına göre uygulandığında yetkili olarak tayin edilen bir hakem tarafından yöneltilmektedir. Hakem oyuncular ile sahada koşturarak ya da izleyerek oyunu takip eder. Böylece yanlış bir durum ile karşı karşıya geldiğinde gereken ceza uygulanarak oyuncu ikaz edilmektedir. Oyun süresini belirleyen ve kayıt tutan hakem oyun gidişatını ve ceza alan oyuncuları unutmamak adına işini garanti altına alarak belge haline dönüştürür. Kural ihlali olduğunda ve ikaz edilmesine rağmen tekrarlandığında oyuncu oyundan çıkarılır. Hakem durmuş oyunu yeniden başlatarak oyuncuları aktif hale dönüştürür. Hakem oyun ile ilgili kararlarını verirken objektif olmalıdır. Yardımcı hakemler ile de iş birliği yapılarak oynanan oyunlarda hakemler ortak bir karara vararak sonuç açıklanır.
Yaptıkları işin karşılığı olan ücrete gelecek olursak hakem maaşlarının bir kesinliği yoktur. Ancak yaklaşık olarak aldıkları ücret 5000 ila 20000 arasında farklılık göstermektedir. İşiniz de kendinizi geliştirerek mesleğinizi severek yapabilir eğlenceli bir boyuta ulaştırabilirsiniz. Böylece spora olan tutkunluğunuzu bir yana bırakmadan oyunun içine girebilme hakkına sahip olacaksınız.
Editör: TE Bilisim