Akşam yemeğini dostlarınızla güzel bir sohbet eşliğinde yemek ve unutulmaz bir akşam yaşamak adına gittiğiniz restorantlarda, mekanın güzelliği kadar sizlere yapılan hizmetler de oldukça önemlidir. Burada ise devreye garsonlar girmektedir. Çünkü her yemeğin bir sunumu vardır ve bunun da en iyi şekilde yapılması gerekmektedir. Bu ise oldukça büyük bir tecrübe gerektiren bir iştir.
 
Garson olarak çalışan birçok kişiye rastlamışızdır. Öncelikli olarak garsonların görevine bakalım.

Garson Görevleri Nelerdir?

Bir firmada garsonluk yapacak kişinin öncelikli olarak belirlenmiş iş başı saatlerinde, çalışma tyerinde olması gerekmektedir. Müşterilerle yakından ilgilenecekleri için kesinlikle temiz ve düzenli bir görünüme sahip olmalıdırlar. Eğer firmanın uygun gördüğü bir üniforma varsa o giyilmiş olmalıdır. Çalışmaya başlandığında öncelikli olarak masaların ve restoranın temizlenmiş olması gerekmektedir. Müşterilerin memnun bir şekilde restoranda bulunmaları için ise her şeyden güler yüzlü bir şekilde hizmet sunulmalıdır.

Telaşlı şekilde değil işin ehli olunduğundan dolayı da rahat bir şekilde hizmet sunulmalıdır. Eğer alkollü bir mekanda çalışılıyorsa müşterilere yedikleri yemeklere uygun olan alkollerde tavsiyelerde bulunulmalıdır. Mutfak ile müşteriler arasında sıkı bir bağ kurmalı ve alınan siparişlerin en hızlı şekilde mutfağa iletilmesini sağlamalıdırlar. Müşterilerin maddi açıdan sıkıntı yaşamamaları ve firmada açık çıkmaması için hesap çizelgelerinin sürekli olarak takip edilmesi ve herhangi bir yanlışlığa fırsat verilmemelidir.

Özel Sektör'de Garson Maaşları:

Görev anlamında Oldukça fazla olan görevleri gerçekleştirdikten sonra ise garson maaşlarına bakacak olursak, çalışılan firma ve şehre göre oldukça farklı ücretler karşımıza çıkmaktadır. Yerel bir firmada çalışan garsonların günlük olarak alacakları ücretler 50 ile 70 lira arasında değişmektedir. Büyük firmalarda ise bu ücretler aylık baz alınırsa Özel Sektörde Garson Maaşları 2900 TL ile 6900 TL arasında farklılık göstermektedir.

Kamu'da Garson Maaşları ve Başvuru Şartları:

Kamuda garson olabilmek için öncelikle en az lise mezunu olmak gerekmektedir. Ayrıca KPSS'ye girmiş ve en az 60 puan almış olmak zorunludur.

Kamuda görev yapacak olan Garson maaşları ise 2021 Zammı ile birlikte 3.493,05 TL olarak belirlenmiştir.

Garson Eğitim Şartı:

Turizm Meslek Yüksekokullarının ilgili bölümü veya meslek lisesi ve dengi okulların otelcilik, turizm otel işletmeciliği, turizm ve otelcilik, turizm, turizm endüstrisi servis hizmetleri bölümlerinden mezun olmak veya lise ve dengi okullardan mezun olup, garson bonservisine veya 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu uyarınca alınmış ustalık veya kalfalık belgesine sahip olmak veya garsonluk mesleğinde iki yıl çalışmış olduğunu belgelemek. (Garson bonservisine sahip olanlar ile “Garson” statüsünde iki yıl çalışmış olanların; Sosyal Güvenlik Kurumlarına prim ödemek suretiyle Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak sigorta hizmet dökümü ve işe giriş bildirgesini ibraz etmeleri zorunludur.)

En Düşük ve En Yüksek Garson Maaşları:

En Düşük Garson Maaşı: 2900 TL

En Yüksek Garson Maaşı: 6900 TL

Ortalama Garson Maaşı: 4000 TL

Kamuda Garson Maaşı: 3.493,05 TL

Editör: TE Bilisim