Cumhurbaşkanı Maaşları 2016
Türkiye Cumhuriyetinin başı olan cumhurbaşkanları görevleri ile bir çok işe imza atmaktadır. Türk halkını ve Türkiye Cumhuriyetini temsil eden cumhurbaşkanları yasaları yayınlamak,TBMM de gerektiği durumlarla da toplantıya çağırmak,anayasa değişiklerinde gerekli görüldüğünde halkın oylamasına sunmak gibi sıralanacak çok fazla görevi vardır. Türkiye için en iyisini yapmayı hedef alan cumhurbaşkanlarının görev süresi beş yıldır.
Cumhurbaşkanı dış ülkelerle ilişkileri yürütebilen, üniversite rektörlerini seçen, yükseköğretim kurulu üyelerini seçen, başbakanı atayan daha bunlar gibi bir çok işlerle meşgul olurken adaletli davranmaktan ödün vermeyen kişiliği ile zekasını konuşturan biridir. Gerektiğinde zekasını kullanarak yapması gerekenleri dile getiren halkın içinden biri olmayı amaçlayan devletin başıdır. Halkın seçmesiyle başa gelen cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya görev süresi dolan dek diğer cumhurbaşkanı göreve devam eder. Yurt dışına çıktığında halkını teslim etmekten ve gerekli ülke başkanları ile iletişim halinde olmaktan kaçınmamalıdır. Başa geçecek cumhurbaşkanı kırk yaşını doldurmuş olmalı ve üniversite mezunu olmalıdır. Cumhurbaşkanlarının daha bahsetmediğimiz bir çok görevi bulunurken aldıkları maaş merak konusudur. Cumhurbaşkanı maaşları belirlenirken her sene TBMM’ye sunulan cumhurbaşkanlığı bütçesine bağlı olarak belirlenir. Cumhurbaşkanı aylık ödeneği cumhurbaşkanlığı bütçesine toplam olarak koyulur ve on iki ye bölünür iki ay bulunduğu için on iki aya bölünür. Böylelikle cumhurbaşkanı brüt net maaşı ortaya çıkar. Cumhurbaşkanı Maaşları hesaplandığında yaklaşık olarak 26 bin TL’ ye denk gelmektedir.
Görevlerinin hakkını alan cumhurbaşkanları almış oldukları maaş ile emeklerinin karşılığını alırken halkın sorunları ile ilgilenip çözüm bulmak için çaba göstermektedir. Cumhurbaşkanı her beş yılda bir seçilirken halkın oylamasına sunulmakta olup demokrasiyi yaşatmaktadır. Son düzenlemelerde de artık cumhurbaşkanını halk sandığa giderek seçmekte. Böylece ülke için en iyisi yapılarak hak ettiği değer verilmelidir.
Editör: TE Bilisim