Arkeolog Maaşları 2016

Bir müzeyi gezerken ya da tarihi araştırmalar yaparken bu bilgilerin ve eserlerin nasıl ortaya konulduğu hakkında meraklar ne yazık ki çok fazla değildir. Bu durumda arkeologların her zaman geri planda kalmasına neden olmuştur. Lisans eğitimlerinin ardından mezun olan arkeologlar yaptıkları araştırmalarla beraber tarihe bir ışık tutmakta ve gün yüzüne çıkarmaktadır.

 

Toplumumuzda herkes tarafından bilinmese ve isimleri duyulmasa bile arkeologların bizlerinin çok önemli bir yeri vardır. Çünkü bizlerin atalarından kalan mirasları, nasihatları ve eserleri, birer birer hummalı bir çalışmayla beraber bizlere tanıtanlar arkeologlardır. Bu derece önemli bir iş yapmalarına rağmen ülkemizde her yerde iş imkanı bulamayan arkeologlar, çoğunlukla müze görevlisi olarak görev yapmakta ve kişilere eserler hakkında rehberlik etmektedirler. Bunun yanı sıra tarihi bölgelerde rehberlik de yapan arkeologlara rastlamak mümkündür.

Türkiye’de iş imkanı olmadığını söylediğimiz bu meslek sizleri korkutmasın. Çünkü ülkemizde her arkeolog ünvanı olana iş yoktur. Eğer kendinizi geliştirmiş, yabancı dillere sahip ve tarihi konulara hakim olarak mezun etmişseniz asla ama asla işsiz kalmayacaksınız. Tarihin her zaman merak konusu olması ve her zaman araştırmaya müsait konuların yer almasından dolayı bu mesleğe olan ilgiler her geçen gün artmıştır. Özellikle üniversitelere hazırlanan öğrenciler son yıllarda bu mesleğe ilgi duymaktadırlar. İlgi duyan kişilerin arkeolog olmaya yönelmesinin altında ise milli duygularla oluşan tarih merakı yer almaktadır.

Meslek dalına olan meraklardan birisi de arkeolog maaşları hakkındadır. Mezun olduktan sonra arkeolog olarak kamu kurumlarında işe başlamışsanız alacağınız maaşlar başlangıçtan 2 bin 300 lira gibi bir rakam olacak ve zamanla maaşınız artarak 3 bin lira gibi bir rakama ulaşacaktır. Ayrıca zaman içerisinde yükselerek arkeolog uzmanı da olabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim