Arıcı Maaşları 2016

Doğada bulunan canlıların yaratılış görevleri birçok insana geçim kaynağı sağlamıştır. Bunlardan birisi de arıcılıktır. Bal arısı olarak adlandırılan canlıların kovanlarda bal üretmelerinin sağlanmasıyla gerçekleştirilen bu faaliyet, son yıllarda çok önemli bir yer almıştır. Çünkü doğal beslenmeye verilen önemin ne kadar gerekli olduğu bilimsel açıdan ortaya konmuştur. Bu durumda bala ve diğer doğal gıdalara ilgiyi artırmıştır.

Özellikle kırsal kesimlerde sıkça yapılan arıcılık, zamanla beraber yöresel tatlar haline gelmiştir. Sivas yöresinde yapılan ve adını tüm Türkiye’ye Zara balı olarak adlandırılan çeşit, doğallığıyla ön plana çıkmaktadır. Bunun yanı sıra farklı yörelerde farklı şekillerde üretimi sağlanan ballar, o yörelere has bir şekilde anılmaktadır.

Bilindiği üzere arılar çiçeklerden ve bazı bitkilerin özlerinden balları toplayarak üretirler. Bunu ise sadece belirli dönemlerde yapmaktadır. Yorucu olmasının yanı sıra doğayla iç içe olan bir çalışma ortamına sahip olan arıcılık mesleğine ilgiler her geçen gün artmaktadır. Özellikle kırsal kesimde yaşayan kişiler ya da yeni yatırım kolları arayan kişiler, son yıllarda bu mesleğe büyük ilgi duymaktadır. Bu ilgi ise beraberinde bazı merak konularını ortaya çıkarmıştır. Yapılan bu faaliyette herkesin beklentisi öncelikli olarak gelir olduğundan arıcı maaşları en çok merak edilen sorular arasındadır.

Arıcılıkta tek kar ballar üzerinden elde edilmez. Bunun yanı sıra polet ve arı sütü satarak da gelir elde edilmektedir. Şunu kesinlikle söyleyebiliriz ki arıcıların aylık net kazançları bulunmamaktadır. Çünkü belirli dönemlerde üretilen ballar toplu halde satılır ve para da belirli dönemlerde toplu olarak üreticinin eline geçer. Yapılan harcama ve masrafların çıkılmasıyla birlikte hasat döneminin ardından bir arıcı ortalama olarak 20 ya da 30 bin lira gibi bir kazanç elde etmektedir.

Editör: TE Bilisim