Asgari ücret 2018 yılında 1404 Tl'den 1603 Tl'ye yükseltildi. Asgari ücret maaşlarına yapılan artışın ardından işsiz kalanların alacağı maaşta da artış yaşandı. İşsizlik maaşı almak için bazı şartları taşımak gerekiyor. Çeşitli sebeplerle işsiz kalanların başvuru şartlarını taşımaları gerekiyor. İşsizlik maaşına başvuru için gerekli olan şartlar neler? İşte başvuruda gereken şartlar

KİMLER İŞSİZLİK MAAŞI ALIR?

İşsizlik maaşı almak için bazı şartları taşımak gerekli. 5510 sayılı kanun 4. maddesinde birinci fıkra A bendi ile ikinci fırkasında ki hizmet akdine dayalı çalışan sigortalılar ile 506 sayılı kanunun geçici 20. maddesinde bulunan sigortalılara kısmı süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalılar işsizlik ödeneğinden yararlanabilirler. Çalışmakta iken kendi istekleri dışında işsiz kalanlar, son 3 yıl içinde 600 gün işsizlik sigortası ödemiş olanlar hizmet akdinin fesh edilmeden önceki 120 gün prim ödenmesi ile sürekli çalışmış olanlar işsizlik maaşından yararlanabilirler. 5 Aralık 2017'de resmi gazete yayımlanan değişiklik sonrası işsizlik maaşı ayın beşinde ödenecek. Başvurularda ise bir sonraki ayın sonuna kadar sonuçlandırılacak. 

2018 İŞSİZLİK MAAŞI AÇIKLANDI.

Asgari ücretlilerin maaşında yapılan zamın ardından asgari ücret 1603 Tl oldu. Buna bağlı olarak işsizlik ödeneği de arttı. En yüksek işsizlik maaşı daha önce 1411 Tl iken yeni rakam  1610,88 kuruş oldu.   

NASIL HESAPLANIR?

İşsiz kalan çalışanın son 4 aydaki ortalama brüt kazancında yüzde 40'ı hesaplanarak işsizlik maaşı ödeniyor. Asgari ücretin brüt rakamının yüzde 80'i ni geçemiyor.  Başvurular e devlet üzerinden ya da İŞKUR resmi internet sitesi üzerinden elektronik ortamda yapılabiliyor.

Editör: TE Bilisim