KPSS’siz Memur Olma Hakkı Kimlere Verilir

Geçtiğimiz günlerde KPSS’siz memur alımı ile ilgili yapılan bir düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Yapılan değişiklik Sosyal Hizmet Modellerinden Yararlanan Çocukların Devlet Memurluğuna Alınmalarına” ilişkin esasları kapsıyor. Bu yeni düzenleme maddi durumı yetersiz olan ve çocuğuna bakamayanların eski adı ile SHÇEK yeni adı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine çocuklarını bırakabiliyorlar. Bu durumda olan çocuklar en az iki yıl koruma ve gözetim altında tutulduktan sonra lise altı öğrenimi varsa 18 yaşını tamamladıktan sonra hiçbir sınav şartı olmadan memur olabilecekler.

Kamu kurum ve kuruluşlarında lise, lisans ya da önlisans mezunu olan adaylar da hala KPSS’ye girme şartı aranıyor. Ama bu kurumda kalan ve ilkokul veya ortaokul mezunu çocuklar KPSS’siz kura ile kamu kurum ve kuruluşlarında bu yeni yapılan düzenleme ile sınavsız olarak kura ile seçim yapılarak memur olabilecekler.

Sınavsız Memur Olma Şartlarının en önemlisi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın sosyal hizmet modellerinden aralıklı ya da sürekli olarak en az 2 yıl süre boyunca yararlanmış olmak. Aynı zamanda burada yetişen çocukların yaşları 18’i geçmesine rağmen hizmetten yararlanıyor olmaları gerekiyor. Mesela 25.05.1997 doğumlu bir kişi 01.07.2015 tarihinde koruma bakım modellerinin birisinden reşit olana kadar yararlansın. Bu kişi reşit olduğunda koruma durumu istenilen süreden düşük olduğu için bu haktan yararlanması da mümkün olmuyor. Eğer bu çocuğun bakıma bağlı tarihi 25.05.2015 olsaydı sınavsız memur olma yönetmeliğinden faydalanması mümkün olacaktı.

Devlet Personel Başkanlığı’nca tercihlerin hangi kuruma yapılacağı ya da nasıl başvuruda bulunulacağı ile ilgili bilgiler henüz belirlenmedi. Bu bilgiler açıklandıktan sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü web sayfasından (cocukhizmetleri.aile.gov.tr) ilgililere duyurulacak. Hak sahiplerinin tercihler hakkında bilgi alması için de bir tercih kılavuzu yayınlanacak. Sınavsız memur alımı 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında yer almayan kamu kurum ve kuruluşlarının kadro veya pozisyon unvanı ve nitelik belirlemeleri mümkün bulunduğundan bu kamu kurum ve kuruluşlarının unvan ve nitelik talepleri hak sahiplerinin nitelikleri ve öğrenim durumları dikkate alınarak karşılanmaya çalışılacak.