Zam Bekleyen Memurlara Kötü Haber

Zam bekleyen memurların maaşları epey düşecek. Zamma rağmen gelir vergisi kazanç diliminin 12 bin lira bırakılması ortalama 8.5 milyon çalışan memurun maaşını düşürecek. 2014 Aralık ayında Bin 5 lira alması gereken 5 buçuk milyon asgari ücretli çalışanın maaşı 960,2 liraya düşecek.

Vergi yükünün giderek arttığını açıklayan Türkiye Kamu Sen, geir vergisi oranlarını belirleyen kazanç dilimlerinin yıllar içinde hiç artmaması nedeniyle kamu çalışanları daha yılın ilk aylarında bir üst kazanç seviyesine geçiyor ve ödedikleri geliir vergisi %15 ten %20 e çıkıyor.

Bu oranlar Tüm Memurları etkileyecek gibi duruyor. 15 haziran itibari ile maaşların %3 oranında artacak olan memurların büyük kısmı bu ayki maaş bordoruna baktığı zaman büyük şok ile karşılacaklar diye dile getiren Türkiye Kamu-sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Doktor, Sözleşmeli personel, Hemşire, Öğretmen, KİT Çalışanı bigi bir çok kamu çalışanlarının ödediği gelir vergisi oranı %20 ye yükseldi bile diye ekledi. Hükümet %3 zammı daha vermeden vergiler yolu ile %5 kesiti yapacak. Yani verdiğinin fazlasını geri almış olacak. Memurların, Eylül ayına geldiğinde ödeyeceği vergi oranı %20 ye çıkmış olacak ve maaşları yükselmesi gerekirken daha da düşeceğini belirtti.

Bu durumdan en çok etlienecek olan KİT'lerde yada diğer kuruluşlarda çeşitli adlar altında Sözleşmeli personelin, Gelir vergisi bakımından en mağdur olanlar olduğunu benimseyen Türkiye Kamu-Sen yaptığı değerlendirmede, Maaşı yaklaşık 2 bin 500 lira olan bir sözleşmeli personelin Nisan da bir üst seviyede olan vergi dilimine geçti ve % 20 üzerinden vergilendirilecek. Mart'ta 480 lira vergisi ödeyen sözleşmeli personelin Mayıs ayında 640 lira vergi ödeyecek. Temmuz ayında ise daha %3 zamla beraber maaşına 75 lira zam gelecek. Ancak Ocak ayında ortalama 2500 lira alan sözleşmeli personel Temmuzda 2 bin 395 lira maaş alacak. Yani eline geçen maaş 105 tl azalacak.

Öğretmenler ise Temmuzda ödeyeceği gelir vergisi 399 liraya, Ağustos ayında ise 407 liraya artacak. Temmuzda 94 lira zam alacak olan öğretmen 110 lira daha fazla vergi ödeyecek. Yani bu değerlere göre öğretmenin maaşı 16 lira azalmış olacak.

Editör: TE Bilisim