Türkiye'nin dört bir yanında bulunmakta olan il ve ilçe belediyelerinde belediyenin büyüklüğüne göre zabıta memurları bulunmaktadır. Kimi belediyede yüzlerce zabıta bulunurken kimi belediye de sadece birkaç zabıta memuru bulunmaktadır.

Zabıta memuru alımları merkezi atama ya da açıktan atama ile yapılmakta olup genel olarak yerleşen adayların Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS puanlarına baktığımızda karşımıza 85 - 98 puanlar ile atama yaptığı görülmektedir. Neredeyse Türkiye'nin KPSS alanında en zirvede olan kişilerinin yerleştiği zabıta memuru kadrosunda çalışma saatleri nedir?

ZABITA MEMURU ÇALIŞMA SAATLERİ

Öncelikle zabıta memurlarının çalışma saatleri atandığı belediye başkanlığında belli olur. Yani resmi kurumlar gibi net olarak tüm zabıtaların 8.00 - 17.00 çalışma durum yoktur. Kanuni olarak zabıtalar 12 - 24 ya da 24 - 48 çalışma yapar fakat belediyenin zabıta kadrosunda personel yetersizliği varsa çalışma saatlerini düzenleme yetkisi bulunmaktadır.

Genel olarak zabıta memurları haftanın beş günü çalışır ayda bir kez hafta sonu da görev yapar. Fakat bazı belediyelerde zabıtaların haftanın altı günü de çalışma durumu olabilir. Yine zabıtalarda vardiya sistemi bulunur. Kimi belediyelerde zabıtalar 3 vardiya görev yaparken kimi belediyelerde zabıtalar 2 vardiya çalışır. Zabıtaların görevleri ve kontrol etmek ile hükümlü oldukları yer belediye başkanlığına göre değişiklik gösterebilmekte olup zabıta personelleri sık sık devriye görevlerine de araç ve yaya olarak çıkabilmektedir. Görev yaptığı saha içerisinde pazarın kurulduğu gün zabıta memurları daha yoğun mesai yapar.