Yaptığınız işe göre 3 yıl erken emekli olabilirsiniz

Ağır çalışma şartları olan çalışanlara tanınan bu hak kapsamında bu kişilerin fiilen çalıştıkları sürelere ayrıca ilave süreler eklenmekte ve bu süreyle orantılı olarak emeklilik yaşlarından eksiltme yapılmaktadır. Bu çalışanların çalıştıkları süre fiili hizmet zammı kapsamında farklı değerlendirilmektedir. Ağır ve yıpratıcı şartlarda çalışan kişiler çalıştıkları süreyle orantılı olmak kaydıyla daha erken yaşta emekli olabilmektedirler.

Özellikle maden çalışanlarının aşırı yıpranması nedeni ile bir yıllık çalışmaları bir buçuk yıl olarak değerlendirilmektedir. Uygulanan en yüksek fiili hizmet zammı madencilere uygulanmaktadır. Fiili hizmet zammından yararlanan diğer kişiler olan polis ve askerlerin bir yıllık hizmet süresi ise bir buçuk yıl olarak değerlendirilmektedir. İtfaiyecilerin ise bir yılları ise 420 gün olarak değerlendirilmektedir.

Yer altında çalışanların dışında Fiili hizmet süresi zammı uygulamasında üst sınır bulunmaktadır. Sadece yer altında çalışanların hiçbir sınır olmaksızın fiili hizmet süresi zammının tamamı prim ödeme gün sayılarına eklenmesi söz konusudur.

Bunun dışında asker ve polislerde fiili hizmet süresi zammı 8 yılı geçemezken bu diğer mesleklerde 5 yılın üzerine çıkamamaktadır. Fiili hizmet süresi zammı bu sürelerin üzerine çıksa bile emeklilik işlemlerinde bu süreler dikkate alınır. Yer altında çalışanlar ise hiçbir sınır olmaksızın fiili hizmet süresi zammından yararlanabilirler. Bir süre bu mesleklerde çalışmış olan kişiler gerekli şartları yerine getirmeleri durumunda erken emekli olmaya hak kazanırlar.

Editör: TE Bilisim