Primlerin şubat ayı içinde SGK'ya tam olarak yatırılacağı belirtildi. Devlet desteğinden yararlanmaya hakkı olan işverenler, mahsuplaşmanın başlaması beklenen mart ayı itibari ile bir sene süre kapsamında primleri her işçi için 100 TL eksik yatıracak. 100 TL'lik devlet desteğinin Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra akıllardaki soru da bu uygulamanın nasıl işleyeceği oldu. Gündelik işçi, çocuk ve hasta ya da yaşlı bakımını üstlenen işçiler, kapıcı çalıştıran kişiler 100 TL devlet desteğinden nasıl yararlanacakları konusunda genel olarak merak içinde. İşçi çalıştıran vatandaş, primi şu anki ay içinde eksik olarak mı tam olarak mı yatıracaklarının cevabını arıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK), bir genelge yayımladı ve bu genelge ile akıldaki tüm sorular ayrıntılı yanıtlarını bulacak gibi. 2015'in Nisan başında yürürlüğe konan bu yasa ile bir aylık süre içinde 10 günden çok evde çalıştırılan işçiler için sigorta yapımı zorunlu hale getirilmiş oldu. Bu şekilde asgari ücret uygulamasından da günlük işçi çalıştıran işverenlerin yararlanması bekleniyor. Yani 30 gün boyunca gündelik çalıştıran işverenler, 100 TL devlet desteğini alacaklar.

Günde 3.33 TL Destek Geliyor

İşveren, gündelik çalıştırdığı işçiyi 30 günlük süreden az, 10 günlük süreden fazla çalıştırıyorsa işçilerin çalıştıkları her bir gün için işverenin 3.33 TL'lik destek vermesi zorunlu hale geldi. Böylece bir ay sonunda 16 gün çalışmış olan bir işçi için işveren 53.28 TL civarında destekten yararlanacak. Ayrıca bu destekten yararlanmak isteyen işverenlerin başvuru işlemleri ile uğraşmalarına gerek yok, sadece bazı şartların uygun olması gerekiyor. Bu şekilde destekten sorunsuz olarak yararlanabilecekler.

İşveren Hangi Şartlarda Devlet Desteğinde Yararlanabilecek?

- Evdeki hizmetler dahilinde çalıştırılan işçi bulunduran,
-Yabancı uyruğa da sahip olanlar dahil özel sektörlerde çalıştırılan tüm hizmet görevlilerini bulunduran,
-Sürekli olarak yeraltı çalışanına sahip olan,
-Aynı şekilde yer üstü çalışanlarını da bulunduran,
-Libya'da bulunan ve Almanya'ya götürülmüş Türk kimliğine sahip işçileri bulunduran işverenlerin bu şartlara uyduğu belirtilerek devlet desteğinden yararlanma hakları bulunuyor.

Peki İşverenler Hangi Durumlarda Destekten Yararlanamayacak?

Devletin 100 TL'lik desteğinden yararlanmak isteyen işverenlerin 2016 yılı süresince ''Aylık Prim ve Hizmet Belgesi''ni yani APHB'sini yasal süre içinde teslim etmesi gerekiyor. Bunun yanında işveren için herhangi bir borç ya da para cezası bulunmaması şartına da bakılacak. Bu şartların uygun olması halinde ek olarak başka koşul öne sürülmeyecek.

Başka Hangi Kurumlar Bu Uygulamayı Kullanacak?

Diğer kamu kuruluşlarının da bu uygulamadan yararlanması bekleniyor. Bazı üst kurullar, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), özel bütçeye sahip idareler gibi bazı kısım kurumlar da 100 TL devlet desteğinden faydalanacak.
Editör: TE Bilisim