Ülkemizde bilindiği gibi bazı kamu hizmet gruplarında ki personellere yıpranma hakkı verilmektedir. Yıpranma hakkından dolayı bu personeller daha çabuk emekli olabilmekte ve maaşları daha yüksek almaktadır. 500 bin civarı sağlık çalışanını ilgilendiren konu da Danıştay müjdeli bir haber verdi.

Buna göre sağlık sektöründe istihdam etmekte olan röntgen, radyum vb. pozisyonlarda çalışan adaylara yıpranma hakkı verilecek ve bu durumlar maaşları ile erken emekli olabilmelerine yarayacak.

YIPRANMA HAKKI İLE NELER OLACAK

Danıştay verdiği karar da sağlık sektöründe ki röntgen, radyum vb. pozisyonlarda istihdam eden personellere yıpranma hakkı verileceğini belirterek 360 günde bu personellere 90 yıpranma hakkı verilecek. Kısaca 360 gün boyunca röntgen, radyum vb. pozisyonlarında istihdam eden adaylara 90 günlük yıpranma hakkı verilecek ve bu adaylar erken emekli olabilecek.

Sağlık sektöründe ki röntgen, radyum vb. pozisyonlarda çalışan personellere bir yılda 90 günlük yıpranma hakkı verilmesi ile 4 sene boyunca kamuda istihdam eden personele toplam bir yıllık yıpranma hakkı verilmiş olacak ve bu sayede emekli olmaları bu personellerin daha da kolaylaşacak.

Yine röntgen, radyum vb. pozisyonları hariç olmak üzere civa, boya vb. gibi zehirleyici madde üretimi sağlayan fabrikalarda çalışan personellere, madenlerde çalışan personellere ve kurşun, kalay, cam üretimi gibi üretimler yapan kuruluşlarda da çalışan personellere yıpranma hakları verilmektedir.
Editör: TE Bilisim