Avrupa Birliği üyesi olan ülkelerde çalışanların yüzünü güldürecek haber, Avrupa Yüksek Mahkemesi’nden geldi. Çalışanların işe geliş ve gidişleri sırasında geçirdikleri zaman mahkeme kararı ile mesai saatlerinden düşülecek. Yani çalışanlar mahkeme kararına göre yolda geçirdikleri zamandan dolayı ek ücret alabilecek.

Çalışanların Mesaisinin Düşürülmesi Planlanıyordu

Son dönemlerde AB ülkelerinden bazılarında çalışanların mesaisinin düşürülmesi gündemdeydi. Mahkeme kararının bu tarihlere rastlaması da dikkatlerden kaçmadı. Açık havada ve sahada çalışan işçilerin Mahkemenin verdiği bu karardan yararlanabileceği öğrenildi. Yani memurlar devlet dairesi içerisinde çalışmaları durumunda yol ücretlerinden yararlanamayacak.

İstanbul’da Yol Süresi Mesaiden Sayılsaydı

İstanbul trafiğinde yolda geçirilen zaman oldukça fazla. İnsanlar erken saatlerde işe gitmek için evlerinden ayrılıyor ve saatlerce yollarda zaman geçiriyor. Peki Avrupa Birliği ülkeleri için alınan bu karar İstanbul’da olsaydı ne olurdu? Yani İstanbul’un bir ucundan diğer ucuna giden bir işçi için mesai saatine neredeyse 3 saat fazla eklenmesi anlamına geliyor. Günde en az iki saatini yolda geçiren işçiler için bu ek ücret anlamına geliyor. İşçiler de AB ülkelerinde yapılan bu uygulamaya iç geçirmeden edemiyor. Bizde de uygulansa en az maaşın yarısı kadar mesai almak mümkün olurdu.