Yani Mezunlara İş Arama

Önerileri Günümüzde şirketler açık personel ihtiyaçlarını karşılamak için kariyer sitelerine ilan veriyorlar. Sitelerdeki bu ilanlara her gün yüzlerce insan başvuruyor. Ne yazık ki eğitimini yeni tamamlayan gençlerde ben ilk bulduğum işe başlayayım da daha sonra başka bir iş bulurum düşüncesi var.

Böyle bir düşünceyle iş hayatına başlamak gençlerde bir süre sonra karışıklığa neden oluyor. Bu nedenle kariyerin ilk adımında karşınıza çıkan her ilana başvurmak yerine uygun işi beklemek gerekiyor. Yeni mezunlar için iş ararken dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında cv hazırlama yer alıyor. İnternetten yapılan iş başvurularında yanlış hazırlanmış CV’ler daha en başından elenmeye neden oluyor. Eğitimini yeni tamamlayan ve ilk kez iş görüşmesine giden kişilerin mülakatlarda sıkıntı çekmesi ve stres altına girmesi doğal olarak kabul ediliyor. Ancak iş verenler yaşanan bu tresi öz güven eksikliğine bağlayabiliyor, bu nedenle iş görüşmesine giderken görünüş ve konuşmaya dikkat etmek gerekiyor.

Yeni mezunlar eğer başarılı bir kariyer planı içindelerse etkili ve güzel konuşma eğitimi alarak ilk adımlarını atabilirler. Günümüzde çok sayıda şirket görünüşe çok önem vermiyoruz dese de aslında görünüş işe alınmada belirleyici unsurlar arasında yer alıyor. İlk izlenimin güzel olması için iş görüşmesine giderken görüşme adabına uygun bir kıyafetle, bakımlı, zinde ve uykuyu almış bir şekilde gidilmesi gerekiyor.

İş arayan bayan adayların etek ve elbise boyunu çok abartılı olmayacak kısalıkta tutması gerekiyor. Ayrıca makyaj konusunda da abartıya kaçılmamalı. Erkek adaylar da traşlı ve bakımlı bir şekilde iş görüşmesine giderek ilk izlenimi doğru vermeli. Kariyer planlamasında, iş ararken aranan pozisyon ve şirket iyice araştırılmalıdır.

Çünkü o işe kabul edilmeniz durumunda o firma için yapabileceklerinizi iş görüşmesinde anlatmanızın büyük yararı olacaktır. İş görüşmelerinde soruların yanıtlarını verirken uzun ve gereksiz konuşmamaya özen göstermelisiniz. Örnek vererek net bir şekilde olaylara karşı yaklaşımınızı göstermeniz daha iyi bir izlenim verecektir. Başvurduğunuz pozisyon için kişilik yapınız çok önemlidir. İş görüşmesine gitmeden önce kendi içinizde de iyi hazırlanmak büyük önem taşır.

Editör: TE Bilisim