İş Görüşmesinde Yapılması Gerekenler

Eğitim hayatı sonrasında kariyer için küçük adımlar ya da yeni bir deneyim için çıkılan ilk basamaktır iş görüşmesi. Görüşme öncesi heyecan nasıl yenilir, sorulan sorulara en uygun cevapları nasıl verebiliriz,özel hayata dair sorulara karşın doğruyu mu söylemeli yoksa kısa yoldan iş için doğru olan yalanları mı seçmeliyiz, hepsi birbiri ardına beyni yoran kısa ama uzun soluklu sorulardır. Mezun olduğunuz okul, not ortalamanız, yaşadığınız şehir, görüşmeye gideceğiniz şirketin konumu ve büyüklüğü iş görüşmesinin seyrine yön verir. Başvurduğunuz şirketin kurumsal olması iş görüşmesinin planlı ve detaylı şekilde yapılacağının göstergesidir. Kurumsal bir şirketin iş görüşmesinde uyulması gereken hareket ve davranışları incelemek gerekirse en başta özgeçmişten başlamalıyız. Düzgün ve doğru bir şekilde düzenlenen cv her zaman mülakatı yapanlar tarafından sizin için olumlu intiba bırakıp mülakatın sizin için iyi geçmesine katkı sağlayacaktır. En zor ve kafa kurcalayan sorulardan biri de davranışlarımızın nasıl olması gerektiğidir.

Bunun en basit ve uygun cevabı iş ortamının gerektirdiği doğallık olcaktır.Gereğinden fazla ciddiyet hem karşı taraftan sizin için stres etkeni olarak nitelendirilecek hem de cevaplarınızın önüne geçecektir. Mülakatı yapacak kişiye fiziki olarak gösterilecek olan tavır da sizin özgüveniniz hakkında yapılabilecek en uygun yorum olcaktır. Kıyafet tanımadığınız bir insana karşı yapılan ilk ve önemli bir yorumdur. Kıyafetin iş görüşmesine uygun olması ilk karşılaşma için önemli bir etkendir. Beden dilini iş görüşmesinde doğru kullanarak karşı tarafı etkilemek olasıdır. Tokalaşma mesafesi, dik bir duruş, kendinden emin olarak gösterilen tavır ve hareketler size olumlu olarak yansıyacaktır. İş görüşmesinde yaşanılan en doğal şey heyecanlanmaktır. Görüşme sırasında heyecan, bizi sorulara ve görüşmeyi yapan kişilere karşı diri tutacaktır.

Heyecanın artmaya başladığını ve kontrol edemediğinizi düşündüğünüzde rahat olduğunuz ortamları düşünüp heyecanınızı yenmeye çalışın. Konuşma esnasında karşı tarafın da anlayabileceği açık ve net ifadeler kullanılması sizin için fazlasıyla önemlidir. Görüşmede size, güçlü yanlarınız ile alakalı soru gelebileceği gibi zayıf yanlarınız hakkında da soru gelebilir. Bu durum da herkesin bir zayıf yanı olduğu için zayıf bir yanım yok demek inandırıcı bir cevap olmaz. Bir insan pazarlama konusunda çok iyi olabileceği gibi teknik konularda eksikleri bulunabilir. Bu yüzden yalandan uzak durarak ayrıntıları belirtmeden verilecek kısa cevaplar karşı taraf için anlayışla karşılanacaktır. Maaş ile alakalı düşüncenizi belirtmeniz sizin profesyonelliğinizin ispatı olcaktır. Görüşme esnasında karşı tarafa kendinizi en doğru ve net bir şekilde anlatmalı seçim süresinde kafalarda soru işareti bırakılmamalıdır. Mülakat sonunda size yönlendirilen herhangi bir sorunuz var mı sorusuna olumsuz cevap vererek negatif kalmamalı aklınızdaki soruları karşı tarafa yönlendirilmelisiniz. Görüşme sonunda mülakatı gerçekleştiren kişiye karşı, mülakat kötü de geçse güleryüzle tokalaşarak iş görüşmesinden çıkılmalıdır. Bir iki hafta içerisinde şirket sizinle iletişime geçmezse şirketi arayıp sonucu öğrenmek isteyebilirsiniz. Yaptığınız iş görüşmesinin başarısız olması sizi pes ettirmemeli ve iş görüşmesinde yaptığınızı düşündüğünüz yanlışları gözden geçirip iş aramaya devam edin. İş tecrübesinin öneminin yanında iş görüşmesi de önemlidir.

Editör: TE Bilisim