İş Görüşmelerinde Heyecanı Yenmenin Yolları

İş görüşmesi iş bulma sürecinin en zor anlarından biridir. İş görüşmesine giderken heyecanlı olmak normal hatta iyi olarak bile görülüyor. Fakat bu heyecanın korkudan kaynaklanması iyiye işaret etmiyor. İşte eğitimini yeni tamamlayanlar ve uzun süredir iş arayanlar için bu heyecanı yenmenin tüyoları..

1- bir iş görüşmesine giderken beni beğenmezlerse yada ya olmazsa düşüncesi içindeyseniz, unutmayın ki bu mülakatı yapacak kişiler de sizden farklı değiller.

2- iş görüşmesi için bir e- posta daveti aldıysanız, cevap olarak gayet resmi bir dil kullanın. Onlara güzel bir yanıt gönderin. Mülakatı yapacak kişiler için bu daha başlangıç aşamasında bile sizin profesyonel olduğunuzun bir göstergesidir. Genç arkadaşlar bazen cevap mektubu yazarken “selam” gibi başlıklar atarak bir hataya düşebiliyorlar. Böyle bir hata yaparsanız o işi en baştan unutmanızda fayda var.

3- Büyük şirketlerde insan kaynakları uzmanları en çok görüşmeye gitmeyen adaylardan şikayet ediyor. Bir iş görüşmesine gitmekten vazgeçseniz bile yapacağınız en doğru şey görüşmeye gitmekten vazgeçtiğinizi haber vermektir. Bu sayede hem başka adayların hakkını yemezsiniz hem de o kişilerle yolunuzun daha sonra kesişme ihtimalini düşünerek profesyonelce davranmış olursunuz. Daha öncede belirttiğimiz gibi bir iş görüşmesi daveti aldığınızda mutlaka teyit cevabı verin. Hem hayatınızda hem de iş görüşmelerinizde hiçbir randevunuzu bilgi vermeden kaçırmayın. Görüşmeye geç de kalmayın.

4- iş görüşmesinin her aşamasında kendinize güvenin. Mutlaka bildiklerinizi söyleyin ama bilmediğiniz konular konusunda yorum yapmaktan kaçının. Çok somurtkan olmayın fakat gereksiz de gülmeyin. Mülakat boyunca cep telefonunuzu kapalı tutun. İlk görüşme sırasında çalışma saatleri, ücret, çalışma şartları konusunda sorular sormaktan kaçının. Mülakatı yapan kişiye saygı gösterin ve karşılığında ondan saygı bekleyin.

5- En önemlisi iş görüşmesine mutlaka yalnız gidin. Sizi dışarıda bekleyecek bile olsa yanınıza kimseyi almayın. Tek başına iş görüşmesine gitmekten korkan kişiler oldukça fazla. Bunun fark edilmesi durumunda mülakatı yapan kişilerce öz güven eksikliğiniz olduğu düşünülebilir. Sakın böyle bir şey olmadığını düşünmeyin. İş görüşmesine yalnız gidemeyenlerin sayısı inanamayacağınız kadar çok.