İş Alımını

Hızlandıran Online Mülakat İşverenler ve adaylar için iş görüşmesi yorucu bir süreçtir. Adaylarla yüzyüze görüşmenin zaman ve mekan konusunda zor olduğu zamanlarda online mülakat hayat kurtarıyor. Ancak son zamanlarda online mülakatın iş alımında aday hakkında doğru bilgi verip vermediği tartışılıyor. Günümüzde internet üzerinden mülakat giderek yaygın bir hal alıyor.

Artık insan kaynakları danışmanları ve şirketler iş görüşmelerinin bir çoğunu online mülakat yöntemi ile gerçekleştiriyor. Adaylar şirketle aynı ilde olmadığında daha çok online mülakata başvuruluyor. Şirketler şehirlerarası pozisyonlarda son görüşmelere dek adayla online görüşme yaparak ilerleyebiliyorlar. Bu sayede işe alım süreci de hızlanıyor. Bu sayede adayların iş görüşmesi için şehir merkezine gelmesi zorunluluğu da ortadan kalkıyor. Maliyetleri de düşürmeye imkan sağlıyor.

Örneğin bir aday yurt dışına bağlı bir pozisyonda çalışacaksa online mülakat yolu ile o pozisyonun yöneticisi ile görüşme yapabiliyor. Ancak online mülakatın dezavantajları da yok değil. Adaylar online mülakat sırasında bağlantı sorunu yaşayarak kendilerini yeterince ifade edemiyor.

Bu konuda bağlantı sorunları bir dezavantaj olarak görülüyor. Eğer adaylar daha önce görüntülü görüşme yapmamışsa görüşme sırasında çeşitli sorunlar ortaya çıkabiliyor. Adaylar bağlantı sorununu çözmekte zorlanabiliyor. Görüşme sırasında görüntü ve ses kalitesinin düşük olması sağlıklı bir değerlendirme yapmayı imkansız hale getiriyor. Aynı zamanda iletişim de yüz yüze görüşmedeki sıcaklığı sağlanamıyor. Online mülakat sırasında el sıkışma gibi bir temas olmadığı için adayın vücut dilini gözlemleme şansı olmuyor. Online mülakata girerken dikkat edilmesi gereken bazı şeyler bulunuyor. mülakattan önce ses ve görüntünüzü mutlaka kontrol etmeniz gerekiyor.

Çünkü online mülakat sırasında kameranın çalışmaması veya ses sisteminde sorunlar çıkması gibi adaylara gerginlik yaratabilecek durumlar ortaya çıkabiliyor. Böyle bir sorun yaşamak istemiyorsanız görüşmeden önce mutlaka bağlantınızı kontrol edin. Eğer online mülakatı tercih ediyorsanız online teknolojiyi kullanabileceğinizden ve yeterli donanıma sahip olduğunuzdan emin olun. Adaylar online mülakat için iletişim bilgilerini eksiksiz şekilde almalı ve kendi bilgilerini de aynı şekilde aktarmalıdır. Ayrıca online görüşme sırasında görüşmenin bölünmemesi için mekanda yalnız olmanız da önem taşıyor.