Zeytinyağının Litre Fiyatı 20 Lirayı Aştı

Tüketiciler artan zeytinyağı fiyatları nedeni ile üeticilere toplu sipariş verme yoluna gidiyor. Geçen yıl zeytinyağının litre fiyatı 7 liradan satılıyordu. Üreticiden alınan zeytinyağının bu yılki fiyatı ise artan iç talep ve dünya fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle 13 lira seviyesine kadar yükseldi. Zeytinyağı üeticiden çıkıp market rafında yerini aldığında ise litresi 20 liraya kadar yükseliyor. 5 Litrelik zeytinyağının ortalama raf fiyatı ise 100 liranın üzerinde.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Emre Uygun, bu yükselişin nedeni olarak fiyatların yükselmesini bekleyen üreticinin malını pazara indirmemesini gösterdi. Aynı zamanda bu sezon içerisinde gerileme beklemediklerini belirten Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Emre Uygun, iç tüketimin yüksek fiyatlar nedeni ile düştüğünü de sözlerine ekledi. Vatandaşların rafta zeytinyağı fiyatlarını görünce adeta kaçtığını belirten Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Emre Uygun, tüketicilerin çoğunun da yüksek fiyatlar nedeni ile markasız ürünlere yöneldiğini de sözlerine ekledi. Bu yıl internetten zeytinyağı alışverişinin de hareketlendiğini belirten Uygun, bazı tüketicilerin ise bir araya gelerek fabrikalarla doğrudan temasa geçtiklerini ve toplu alım yaptıklarını söyledi. Ancak Uygun bunun fiyat açısından bir avantaj getirmesine rağmen tağşişli yani farklı yağlarla karıştırılmış zeytinyağı riskini de gündeme getirdiğini belirtti.

Bu yıl zeytinyağı fiyatlarının dünya ortalamasının üstüne çıktığını söyleyen Uygun, geçen yılın zeytinin yok yılı olmasına rağmen sezon ortasına kadar 15 bin tonluk ihracat yapıldığını ancak bu yılın aynı döneminde ihracatın 9 bin tonda kaldığını belirtti. Bu sezonun geçen yıldan çok daha kötü geçtiğini de sözlerine ekledi.