Zor günler yaşanan komuşu'da işler her geçen gün karmaşaya dönüyor.Yunanistan'da Uluslararası kreditörlerle 86 milyar euro’luk üçüncü kurtarma paketine onay verildi.

Uluslararası kreditörlerle 86 milyar euro’luk üçüncü kurtarma paketine ilişkin varılan anlaşma Yunan parlamentosunda onaylandı. Parlamentoda bütün gece devam eden tartışmanın ardından, üçüncü kurtarma paketine ilişkin oylama sabah saatlerinde gerçekleştirildi. Paket, 64 'Hayır' oyuna karşı 222 milletvekilinin 'Evet' oyu ile kabul edildi.

Oylamada, aralarında eski Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Varufakis ve Meclis Başkanı Zoi Konstantopulu'nun da olduğu 32 SYRIZA milletvekili 'Hayır' oyu verdi. SYRIZA'daki bu çatlak nedeniyle Başbakan Alexis Tsipras, 20 Ağustos'ta parlamentoyu toplayarak hükümet için güvenoyu isteyecek.

ÜÇÜNCÜ KURTARMA PAKETİ İKİ BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Atina'nın iflastan kurtulmak için kabul etmek zorunda kaldığı anlaşma, 86 milyar euro'luk yeni kredi sözleşmesi ve Yunanistan’ın yerine getirmeyi taahhüt ettiği ön koşullar olmak üzere iki bölümden oluşuyor.

Yunanistan kreditörlerle anlaştı

Yunanistan ekonomisinde 2016 yılı için yüzde 0,50; 2017 için yüzde 1,75 ve 2018 için yüzde 3,5 faiz dışı fazla oluşturulması öngörülen anlaşmada, taşınmaz mal varlıklarında ve bazı ürünlerde vergilerin artırılması, iş ve sosyal güvenlikle ilgili konularda köklü değişiklikler yapılması, bazı mesleklerin ve enerji piyasasının serbestleştirilmesi, çiftçilere yakıt vergisi muafiyetinin kaldırılması ve tarım ürünlerinin vergilendirilmesi, özelleştirmeler için özel bir fon oluşturulması ve 2017 sonuna kadar bu fona özelleştirmelerden elde edilecek 6,4 milyarlık kaynak aktarılması gibi reformlar yer alıyor.

Ancak paketin yürürlüğe girebilmesi için, bugün gerçekleştirilecek Euro Group zirvesi ve euro bölgesi ülkelerinin parlamentolarında onaylanması gerekiyor. (Sputnik)

Editör: TE Bilisim