Her yıl düzenli olarak yapılan yaz saati uygulaması  bu gece yapılacak. Peki yaz saati uygulaması nasıl yapılır? Saatleri ilerimi yoksa gerimi alınacak?


Türkiye her yıl ilkbahar mevsiminde gün ışığından daha fazla yararlanıp enerjiden tasarruf etmek için yaz saati uygulamasına geçiyor. Uygulama ile birlikte saatler 1 saat ileri alınıyor. Öte yandan memur mesai saatleri de uygulamanın ardından değişiyor.


SAATLER NE ZAMAN İLERİ ALINACAK?

Gün ışığından daha fazla yararlanılmasını sağlayan yaz saati uygulamasına 27 Mart 2016 Pazar (cumartesiyi pazara bağlayan gece) saat 03.00′te geçilecek. Yani saatler 03.00′ü gösterdiğinde saatler 1 saat ileri alınacak ve böylelikle saat 04.00 olmuş olacak. Yaz saati uygulamasına geçildiğinde vatandaşlar 1 saat az uyumuş olacak.

MEMURLARIN MESAİ SAATLERİ DE DEĞİŞİYOR

1 Kasım 2015 tarihindeki kış saati uygulamasının ardından memurların mesai saatleri 08.00 – 12.00, 12.30 – 16.30 olarak belirlenmişti. Yaz saati uygulamasının hayata geçmesiyle birlikte memurların mesai saatinde de değişikliği gidilerek 08.30 – 12.30, 13.00 – 17.00 şeklinde olacak.

İSTANBUL VALİLİĞİNDEN RESMİ AÇIKLAMA

“Bakanlar Kurulu’nun 16 Mart 2016 tarih ve 2016/8589 sayılı Kararı gereğince 27 Mart 2016 tarihinden itibaren ülke genelinde ileri saat uygulamasına geçilecektir. Vatandaşlarımızın daha iyi hizmet alabilmeleri amacıyla trafik yoğunluğu da dikkate alınarak, ilimizde mesai saatleri, 28 Mart 2016 Pazartesi gününden itibaren 08:30-12:30, 13:00-17:00 olarak uygulanacaktır”

VATANDAŞIN DİKKATİNE!

Telefonlarınızın tarih – saat ayarlarına girerek “Otamatik ayarla” kısmını kontrol ediniz. Bazı mobil telefonlar yaz saati uygulamasına otomatik olarak geçmektedir. Bu otomatik geçiş birçok vatandaşımız için karışıklığa sebep olmakla birlikte işe geç kalmalara da sebep oluyor. Bu yüzden “Yaz – Kış saati ayarla” kısmı otomatik olan vatandaşlarımızın saat ayarları ile oynamaması germektedir.

İLK BENJAMİN FRANKLİN BAŞLATTI

Benjamin Franklin’i hepimiz Amerikan dolarındaki görseliyle tanıyoruz. Oysa o “Erken yatıp erken kalkmak, kişiyi sağlıklı, zengin ve akıllı yapar” özdeyişinin sahibiydi. Franklin, Amerika Birleşik Devletleri’nden Fransa’ya elçi olarak yollandığı sırada, Paris halkının mum israfını önlemesi ve gün ışığından daha çok yararlanması için imzasız bir mektup yayımladı.

1784 yılındaki bu vergi, panjurları vergilemek, mumları karneye bağlamak ve insanları gün doğumu sırasında kilise çanları ve top ateşiyle uyandırmak gibi öneriler içermekteydi. Sonradan da saatlerin kışın geri alınmasıyla gün ışığından daha çok faydalanılacağını ispatlayarak bu işin mucidi olarak tarihe geçti.
Editör: TE Bilisim