Avusturya'nın başkenti Viyana'da  Suriye ve Esad'ın geleceğine ilişkin toplanan 17 ülkeden yine karar çıkmadı. Viyana'daki Suriye görüşmelerinden çıkan sonuçlara göre  6 ayda geçiş hükümeti ve 18 ayda seçim.


Görüşmelerin ardından basına kısa bir açıklama yapan Steinmeier, "Toplantıya katılan ülkeler Suriye'de 18 ay içinde seçim yapılmasını istiyor" dedi.

Steinmeier, Suriyeli muhaliflerle acilen görüşmeye başlanması konusunda mutabık kalındığını da söyledi.

KERRY: REJİM İLE MUHALİFLER GÖRÜŞECEK

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile birlikte görüşmelerin sonucuna ilişkin ortak açıklama yaptı. 

Konuşmasına Fransa'yı kana bulayan saldırılara değinerek başlayan ve Paris saldırılarının arkasında IŞİD olduğuna inandıklarını söyleyen Kerry de, Alman mevkidaşı Steinmeir gibi Suriye krizinin çözümüne ilişkin çok önemli açıklamarda bulundu

Kerry, "Barış görüşmelerinin tarafları, çözümü hızlandırmak için atılacak bir dizi adımda karar kıldı" dedi. 6 ay içerisinde geçiş hükümet kurulacağını ve 18 ay içerisinde seçim yapılmasına karar verildiğini aktaran Kerry, Esad'ın geleceğine ilişkin bir anlaşmaya varılmadığını söyledi. 

Suriye rejimi ile muhalifler arasında görüşmelerin 1 Ocak'a kadar başlayacağını açıklayan Kerry, BM denetiminde öngörülen ateşkesin IŞİD, Nusra Cephesi ve diğer terör örgütleri için uygulanmayacağını aktardı.


ABD ve Rusya'nın öncülüğünde Suriye krizinin sona erdirilmesi için Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan görüşmelere 17 ülke, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Arap Ligi temsilcileri de katıldı. 

Editör: TE Bilisim