Uzun zamandır konuşulan sandık taşıma talepleri ile ilgili YSK Kararını verdi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), sandıkların taşınması taleplerini oy çokluğuyla reddetti. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 1 Kasım'da yapılacak milletvekili genel seçiminde, güvenliğin olmadığı bölgelerden gelen sandık taşıma taleplerini reddetti.


YSK, 1 Kasım'da yapılacak milletvekili genel seçiminde, güvenlik nedeniyle bazı sandık bölgelerinin güvenli başka bir sandık bölgesine taşınmasına ilişkin ilçe seçim kurullarından gelen talepleri reddetti.     

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bazı ilçe seçim kurulları, güvenlik nedeniyle kimi mahallelerdeki sandıkların başka yerlere taşınması yönündeki taleplerini YSK'ya iletmişti.
      
Konuyu bugün gündeme alan kurul, ilçe seçim kurullarından gelen söz konusu talepleri reddetti. Karar, oy çokluğuyla alındı.

Mehmet Ali Şahin'İN DEDİĞİ OLDU; YSK İPTAL KARARI VERDİ
Terör olayları nedeniyle yaşanan ‘sandık taşıma’ tartışması Ak Parti’de farklı yorumlara neden olmuş, partinin iki Genel Başkan Yardımcısı birbiriyle çelişen görüşler ortaya atmıştı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, “YSK’nın böyle bir yetkisi yok” derken,  AK Parti'nin bir diğer Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ise “Nihai karar, Yüksek Seçim Kurulu'na aittir” demişti.

Yüksek Seçim Kurulu ise Mehmet Ali Şahin'in görüşünü benimsedi ve sandık taşıma konusunda YSK'nın yetkisi olmadığına ilişkin kararı aldı.

ÖMER ÇELİK NE DEMİŞTİ?
Ömer Çelik dün yaptığı açıklamada,  "Bugüne kadar pek çok köy veya mahalledeki seçmenlerin oy kullanacağı sandığın, başka bir köy veya mahalleye kurulmasına dair İlçe Seçim Kurulu ve YSK kararları vardır. Burada önemli olan, bu yönde bir kararı gerekli ve zorunlu kılan haklı gerekçenin olup olmadığıdır çünkü Anayasa ve yasalar, bu yönde bir karar alınmasına engel değildir" demişti.

MEHMET ALİ ŞAHİN NE DEMİŞTİ?
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "YSK'nın sandık taşıma kararı alma yetkisi bulunmadığını" vurgulayarak, "Yasal düzenleme olmadan böyle bir işlem yapılması bana göre doğru değil. Fiili bir durum da olamaz" demişti.  Bir dönem Adalet Bakanlığı da yapan Mehmet Ali Şahin, TRT'de yayınlanan Haber Odası programında yaptığı açıklamalarda sandıkların "yeni bir yasal düzenleme yapılmadan taşınmasının mümkün olamayacağını" söylemişti.

Hürriyet