İçişleri Bakanlığı bünyesinde bulunmakta olan Jandarma Genel Komutanlığı Türkiye geneli hem sınır için hemde sınır dışı operasyonlarına devam etmekte olup şu anda Jandarma Genel Komutanlığı bünyesindeki en fazla askeri personel uzman jandarma rütbesinde bulunmaktadır.

Jandarma Genel Komutanlığı bünyesindeki uzman jandarmaların rütbesi en az lise olarak bilinmekte olup (lojistik sınıfı hariç) bu personellerin astsubaylığa geçiş yapabilmesi için öncelikle ön lisans bölümlerin birisini bitirmesi gerekmektedir. Ön lisans bölümlerini bitiren uzman jandarmalar astsubaylık rütbesine yükselebiliyor ancak bu seferde yaş şartına takılabiliyor. Yaş şartı esnetilmesi için TBMM'ye konu iletildi.

YAŞ ŞARTI ARTIRILSIN TALEBİ

Uzman jandarmaların astsubay olabilmeleri için 31 yaş sınırı bulunmaktadır bu sınırın 45'e çıkartılması için konu TBMM'ye iletildi. Bilindiği üzere uzman jandarmalar Jandarma Genel Komutanlığında çalışan en fazla rütbe olarak bilinmekte olup yurt geneli 30 bin civarı jandarma uzman bulunduğu belirtilmektedir. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde bulunan uzman jandarma Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenen üniversite sınavlarına dahi okulları koruma görevlerinden dolayı katılamamaktadır.

Yine uzman jandarmaların sayıları yetersiz olduğu için Batı illerindeki uzman jandarmalar sık sık Doğu bölgelerine dış görev olarak sevk edilmektedir. Bu sebepten dolayı uzman jandarmaların astsubaylık rütbesine geçiş şartının 45'e çıkartılması ön görülmekte olup yakın zamanda konunun görüşülmesi bekleniyor.

Editör: TE Bilisim