Ülkemiz bilindiği üzere konumu itibari ile oldukça tehlikeli bir bölgede yer aldığı için profesyonel orduya geçiş süresi hızlandırıldı ve bu sistem ile uzman erbaş, çavuş alımı bir hayli artırıldı. Buna göre Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı kuvvet komutanlıklarında on binlerce uzman erbaş ve çavuş bulunmaktadır. İşin Olsa ekibi olarak uzman erbaş ile çavuşların sorunları dile getiriliyor.

UZMAN ÇAVUŞLARIN YAŞADIĞI SORUNLARI!

1-) Ordu evleri bilindiği üzere askeri personeller için açılmış ve tüm kamuda görev alan memurlar tarafından yararlanılmakatdır. Ancak ordu evlerine uzman çavuşların girmesi yasaktır. Görev yaptığı omuz, omuza cephede dolaştığı subay ve astsubay komutanları girebilirken uzman çavuşlar buralara giremez.

2-) Uzman çavuşlar sözleşmeli olarak istihdam ettiği için her hangi bir olayda yaralandıktan sonra meslekten ihraç edilebilmektedir. Birkaç aylık rapor alındığında uzman çavuşların sözleşmesi fesih edilmektedir. Bu yüzden uzman çavuşlar kadronun verilmesini istiyor.

3-) Lojmanlara uzman çavuşların girmesi oldukça zordur. Subaylar %55, astsubaylar %40 hakka sahipken uzman çavuşlar sadece %2,5 - 5 civarı hakka sahiptir.

4-) Subay ile astsubaylar doğuda 2 yıl görev yapmaktayken uzman çavuşların en az 5 sene doğuda görev yapması gerekmektedir.

5-) Batıda görev yapan uzman çavuşların çok büyük bir bölümü özellikle Jandarma Komando yani Jandarma Özel Harekat uzman çavuşları doğu illerine gönderilmekte ancak bu süre doğu görevinden düşmemektedir.

Yukarıda belirtilmiş olan maddeler haricinde çok sayıda problem daha bulunabilmekte olup özellikle JÖH birliklerinin zor şartlar altında çalıştığı bilinmektedir. Umut ediyoruz ki haklar ve diğer durumlar en kısa sürede iyileştirilir.

Editör: TE Bilisim