Suriye'de Rusya'nın yapmış olduğu hava saldırılarında hedef haline gelen Türkmenler için Türkiye, Birlieşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne gitme kararı aldı.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün düzenlediği güvenlik zirvesinin ardından,"DAEŞ’e (Irak Şam İslam Devleti) operasyon yapılıyor görüntüsü altında masum Suriyeli sivillere ve özellikle bu bölgede Türkmenlere dönük bir katliama yol açılmamalıdır [...] Biz buradaki kardeşlerimizin bulundukları yerde korunmaları için ve herhangi bir tehdit karşısında insani haklarının korunması için de gerekli tedbirleri diplomatik açından da her alanda da alırız" dedi.

Reuters  haber ajansına bilgi veren  Başbakanlık kaynakları ise  Ankara'nın konuyu Güvenlik Konseyi'nde tartışmak istediğini söyledi.

Geçen hafta  Rusya Suriye'deki hava operasyonlarına devam ederken, Türkiye'den "IŞİD değil, Türkmen Dağı'ndaki Türkmenler hedef alındı" açıklaması gelmiş ve ardından Rusya'nın Ankara Büyükelçisi  Dışişleri Bakanlığı'na çağırılmıştı.

Türkmenlere yönelik hava operasyonunun ardından Ankara ve  Washington hattında da konu görüşüldü ve olayla ilgili İngiltere de yazılan mektupla bilgilendirildi.

'1500 Türkmen geldi'

Hatay Valisi Ercan Topaca haftasonu yaptığı açıklamalarda Rusya'nın bombardımanı nedeniyle 1500 Türkmen'in evlerini terk ederek Türkiye'ye geldiğini açıklamıştı.

 Topaca gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Karşı taraf biraz hareketli, bir mücadele de var. Bizim muhtemel bir göçe karşı hazırlığımız var. Yani 'göç olursa ne kadar kişi gelir' diye bunu tespit etmeye çalışıyoruz" demişti

Editör: TE Bilisim