Avrupa'da ise oy kullanma işlemleri, 7 Haziran'da başlamış ve 19 Haziran'da da son bulmuştu. Yurt dışı seçmen kütüğü bulunan seçmenlerin ise saat 17.00'a kadar gümrük kapılarında oy kullanmaya devam edecekleri açıklandı.

Türkiye'de Oy Kullanımı

Cumhurbaşkanlığı seçimi için Türkiye'de ikametgah eden kişiler ise saat 08.00'dan itibaren oy kullanabilecekler. Oy kullanma işlemleri, 17.00' kadar devam edecekken, sandığa giderken bazı kurallara uymanız gerekiyor. Yanınızda Türkiye Cumhuriyet Kimlik Numarası bulunan, resimli, resmi nitelikte ve kimliği tereddütsüz ortaya koyan, belgeler ile oy kullanma işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

Türkiye'de oy kullanımı amacıyla gittiğiniz sandığa; cep telefonu, film makinesi veya fotoğraf gibi görüntü kaydetmekte olan araçlar ile girmeniz yasaktır. Görüntü kaydetme cihazlarından herhangi biri üstünüzde ise oy verme işleminizi tamamlayana kadar, kurula teslimini yapmanız gerekmektedir. Oy verdikten sonra kuruldan geri iade alınabilecek.

Oy Verme Alanı Kontrol Altına Alınacak

Oyların gizliğini ve seçmenlerin oylarını serbestlik içinde vermelerine olanak sağlanması ise şart koşulurken, dışarı kısımdan iç kısmının gözetlenmesinin önüne geçilecek. Oy verme alanının tamamen kontrol altına alınacağı ve gizlilik esaslarının ihmal edilmeyecek şekilde düzenleneceği belirtildi. Sandıkların, sandık kurulunun yerleştirmiş olduğu merkez ve kapalı oy verme yeri olarak, 100 metre yarıçapa sahip şekilde sandık alanı olacağı açıklandı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı seçimine, oy kullanmak için seçmenler, siyasi partilerin adayları ve gözlemcileri, bağımsız adaylar ve gözlemcileri dışında diğer kişilerin girişine izin verilmeyecek. Sandık alanında gerekli tedbirler, en üst şekilde alınacak. Düzeni bozmaya yeltenen kişiler ise gerekli uyarılarla ikaz edilecek, uymayan kişiler ise sandık alanından dışarıya çıkartılabilecek. Son olarak oy verme işlemlerinde; yaşlılar, hasta olanlar, çocuklar ve engellilere öncelik tanınacağı belirtildi.

Editör: TE Bilisim