26'ncı dönem milletvekillerinin seçileceği 1 Kasım seçimleri bu sabah itibariyle başladı. Bazı illerde 07.00'da bazı illerde ise 08.00'da oy verme işlemleri başlatıldı işte detaylar


7 Haziran'da yapılan seçimden sonra hükümet kurulamaması üzerine yasa gereği 1 Kasım'da seçim yapılması kararı alınmıştı. Bugünkü seçinde ülke genelinde kayıtlı 54 milyon 49 bin 851 seçmen, 175 bin sandıkta oy kullanacak. Doğu bölgemizdeki 32 ilde seçmenler 07.00- 16.00, diğer 49 ilde ise 08.00-17.00 saatleri arasında oy verecek. Diğer 49 ilde ise sandıklarda oy verme işlemi ise saat 08.00'da başladı.


YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Seçimde terör eylemlerinin yoğun olduğu Güneydoğu ve Doğu illerinde özellikle sandıkların bulunduğu binaların çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındığı gözleniyor. Oy verme işlemenin başlamasından önce sandık başlarında kuyrukların oluşması seçime katılımın yüksek oranda olacağını gösteriyor.

LİDERLER NEREDE OY KULLANACAK?

Bugünkü seçimde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan her seçimde olduğu gibi yine Oyunu İstanbul'da kullanacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu Konya'da, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Ankara'da, HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da İstanbul Sultanbeyli'de oy verecek.

GÖREVLİLER “SANDIK YEMİNİ"

ETTİ Türkiye'nin 26. dönem milletvekillerinin belirleneceği seçimde görev alan sandık başkanları ve memurlar ile parti gözlemcileri, Sabah erken saatlerde görev yapacakları okullara geldi. Kadıköy İstanbul Anadolu Lisesi'ndeki görevliler, hazırlıklarını tamamladıktan sonra oy verme işlemleri başlamadan önce 'sandık yemini' etti. Sandık görevlileri, "Hiçbir tesir altında kalmaksızın, hiç kimseden korkmadan, seçim sonuçlarının tam ve doğru olarak belirtilmesi için, görevimi kanuna göre doğru olarak yapacağıma namusum, vicdanım ve bütün mukaddesatım üzerine ant içerim" diyerek yemin etti.

İSTANBUL'DA İLK OYLAR KULLANILDI

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 26'ncı dönem milletvekillerinin belirleneceği seçimde oy verme işlemi İstanbul'da saat 08.00'da başladı. 7 Haziran'da yapılan seçimden sonra hükümet kurulamaması üzerine 1 Kasım'da seçim yapılması kararı alınmıştı. Bugünkü seçinde ülke genelinde kayıtlı 54 milyon 49 bin 851 seçmen, 175 bin sandıkta oy kullanacak. Erken saatte gelen vatandaşlar oyun kullandı.Oy kullanan vatandaşlar “vatana millete hayırlı olsun “dileklerinde bulundu.

SANDIKLARDA KUYRUK

Oy verme işleminin saat 07.00’de başlayıp 16.00’da sona ereceği iller arasında olan Erzurum, Kars, Erzincan, Ağrı, Iğdır, muş ve Ardahan’da sandık kurullarındaki görevliler karanlıkta okul ve kamu binalarına gitti. Hazırlıklarını kısa sürede tamamlayan sandık kurulları, saat 07.00'de kapıları açarak oy verme işlemini başlattı. Sandıkların önünde kuyruk oluşturarak oylarını kullanan seçmenler, ülke için hayırlı olması dileğinde bulundu.

Polisin sandıkların bulunduğu yerlerde yoğun güvenlik önlemi aldığı gözlenirken, oy verme işlemi devam ediyor.

SAMSUN’DA SEÇİM

Samsun’da oy verme işlemi saat 08.00’da başladı. Seçmenler seçim için erken kalkıp sandık başına gitti. Oy verme işleminin yapıldığı bölgelerde polis ve Jandarma tarafından da güvelik tedbirleri alındı. 923 bin 876 seçmene sahip Samsun’da oy verme işleminin 2 bin 954 sandıkta gerçekleştirildiği belirtildi.

SANDIĞA ERKEN GİDENLER

Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, adıyaman ve Kilis'te 26'ncı Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oy kullanma işlemleri başladı. 5 ilde saatlerin 07.00'yi göstermesiyle birlikte okullarda kurulan seçim sandıklarında görevliler tarafından hazırlıklar tamamlandı ve seçmenler oy vermeye başladı. Sabahın erken saatinden itibaren sandık başına gidenler, 26'ncı Dönem Milletvekili Genel Seçimine ilişkin tercihlerini yaptı. Günün ilerleyen saatlerinde yoğunluk yaşanacağı düşüncesiyle erkenden oy kullandıklarını ifade eden seçmenler, çıkacak sonucun ülkeye hayırlı olmasını diledi.

 

 

HAKKARİ'DE GÖZLEMCİ

26'ncı dönem milletvekillerinin belirleneceği seçimde oy verme işlemi Van, Hakkari ve Bitlis'te saat 07.00'de başladı. Van'da 2019 sandıkta 599 bin 698, Hakkari'de 509 sandıkta 157 bin 546, Bitlis'te ise 807 sandıkta 190 bin 203 seçmen oy kullanacak. Sandıkların açılmasıyla birlikte oy vermek için vatandaşların sandık başlarına geldiği ve seçime ilginin olduğu gözlendi.

Seçmenlerin oy kullanacağı okullar önünde geniş güvenlik önlemleri alınırken, Hakkari'de aralarında Almanya'nın Sol partisi Dielinke Milletvekili Jan Van Aken'in de bulunduğu 21 kişilik heyet gözlemci olarak seçimi takip ediyor. Okulları tek tek dolaşan ve gazetecilere açıklama yapan Alman Milletvekili Aken, seçimin güvenli bir şekilde geçip geçmediğini rapor edip ilgili yerlere vereceklerini söyledi.

TRAKYA’DA SEÇMENLER SANDIĞA GİTTİ

EDİRNE, Tekirdağ ve Kırklareli’nde oy verme işlemi sabah 08.00'de başladı. Erken gelen bazı seçmenler oylama saatinin gelmesini beklerken, 12 vekil çıkaracak olan Trakya’da seçime ilginin fazla olduğu gözlendi.

Edirne'de saat 08.00’de başlayan oy verme işlemine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Oy kullanmak için İlhami Ertem Anadolu Lisesi’ne gelenler, bazı sandıkların önünde kuyruk oluşturarak oylama saatinin gelmesini bekledi. 3 milletvekili çıkaracak olan kentte seçimin Türkiye için hayırlı olmasını dileyen seçmenler, herkesin sandıklara gelerek oy kullanmalarını istedi. Sandık görevlileri seçmenlerin oy kullandıkları sırada cep telefonlarını yanlarına almalarına izin vermedi. Edirne’de YSK verilerine göre 5’i cezaevlerinde olmak üzere 994 sandıkta 304 bin 520 seçmen oy kullanacak.

6 milletvekili çıkaracak olan Tekirdağ’da da oylama sabah 08.00’de başladı. YSK verilerine göre, 8’i cezaevleri olmak üzere 1999 sandıkta 673 bin 17 seçmen sandığa giderek oy kullanacak. Tekirdağ’da da seçime yoğun katılım olduğu gözlendi. 3 milletvekili çıkaracak olan Kırklareli’nde de oylama sabah 08.00’de başladı. YSK verilerine göre 5’i cezaevinde olmak üzere 856 sandıkta 264 bin 853 seçmenin oy kullanması bekleniyor.

İZMİRLİLER SANDIK BAŞINDA

İZMİR'de 3 milyon 101 bin 860 seçmen, 9 bin 32 sandıkta oy kullanacak. Türkiye'de olduğu gibi İzmir'de de oy verme işlemi saat 08.00'de başladı. Kentte oturanlar erken saatlerden itibaren sandık başına gitti. Özellikle yaşlılar, ayakta sıra beklememek için erken saatte gelip oy kullanmayı tercih etti. Sanık görevlileri de oy kullanmakta zorlanan kişileri kabine götürüp, adından da zarflarını sandığa atmaları içini yardım etti.

91 YAŞINDA SANDIK BAŞINDA

Oy kullanmaya gelenlere arasındaki 91 yaşındaki Muzaffer Kaynak da dikkat çekti. İlerleyen yaşına rağmen Kaynak, yardımla da olsa, sandık başına gidip oyunu kullandı. Muzaffer Kaynak, seçimlerde barış ve huzur beklediğini söyledi. İzmir Atatürk Lisesi'nde oy kullanan vatandaşların, çıkışta yaptıkları açıklamada ortak dilekleri, barış ve huzur odu.

BURSA'DA SEÇİM

Seçim kampanyasının fazla heyecanlı geçmediği Bursa'da, bugün yapılan seçimlerde sandıkları ilginin fazla olduğu gözlendi. Toplam 2 milyon 45 bin 487 seçmenin bulunduğu Bursa'da seçmenler 6 bin sandıktan oy kullandı. Valilik, seçimlerin huzur ve güven içersinde sağlanması için bu sandıkların güvenliğini oluşturulan bin 117 sandık alanı ile sağlıyor. Sabah saat 08.00'de başlayan ve 17.00'ye kadar devam edecek seçim sürecinde 112 Acil Servis ambulansları ile Nilüfer Belediyesi'ne ait araçlar hasta ve engelli vatandaşları sandıklara götürüp getiriyor.

AFYONKARAHİSAR SOĞUK HAVADA SEÇİM

Afyonkarahisar'da oy kullanma işleminin başladığı saatlerde rüzgarın da etkisiyle hava sıcaklığı 5 derece ölçüldü. Soğuk havaya rağmen sandık başına ilk gidenler genellikle orta yaş üzeri seçmenler oldu. Sabah saatlerinde sandıklarda kuyruk oluşmazken, yoğunluk saatler ilerledikçe arttı. Oy kullanma işlemlerinin yapıldığı okul önleri ise seyyar satıcıların uğrak yeri oldu. Afyonkarahisar'a özgü katmer ve ağzı açık satan seyyar satıcılar okul önlerinde tezgah kurdu.

ÇORUM'DA SEÇİM

Çorum'da seçmenler saat 08.00'den itibaren oy vermeye başladı. Seçmen kağıtları ile sandık başına gidenlere sandık başkanı ve diğer görevliler oy kullanımı işlemi ile ilgili kısa bilgi verdi. Ardından oy pusulası, zarf ve evet mührü ile kapalı kabin arkasına geçen seçmenler oy kullandı. Oy verme işleminin yapıldığı bölgelerde polis ve jandarma tarafından güvenlik önlemleri alındı. 385 bin 544 seçmene sahip kentte oy verme işleminin 1685 sandıkta yapılacağı belirtildi.

ORDU'DA SEÇİM

Ordu'da 1 Kasım Genel Seçimi için oy vermek isteyenler sandık başına gitti. Sabah saatlerinde oy kullanmaya gelen seçmen sayısı az olurken oy verme işleminin yapıldığı bölgelerde emniyet güçleri tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı. 533 bin 466 seçmene sahip Ordu'da 725 mahallede kurulan 1925 sandıkta vatandaşların oy kullanacağı belirtildi. 5 milletvekili seçilecek Ordu'da oy verme işlemi ise saat 16.00'da sona erecek.

TOKAT'TA SEÇİM

Tokat'ta oy verme işlemi saat 08.00'da başladı. Seçmenler sabah erken saatlerden itibaren sandık başına gitti. Vatandaşlar burada tercihlerini yaparak oylarını kullandı. Oy verme işleminin yapıldığı bölgelerde polis tarafından da güvenlik tedbirleri alındı. 417 bin 693 seçmenin bulunduğu kentte vatandaşlar, çıkacak sonucun ülkeye hayırlı olması temennisinde bulundu. Tokat'ta oy verme işlemi 17.00'a kadar sürecek.

Editör: TE Bilisim