TOFAŞ’la İşçi Heyeti Arasında Görüşme Yapıldı

TOFAŞ'ta eylem yapan işçi temsilcileri firma yetkilileriyle ikinci kez görüştü. Görüşme sonrasında açıklama yapan işçi İbrahim Gürlek, "Yetkililer, yarın sabah işe başlamamız şartıyla hiç kimsenin işten çıkarılmayacağını, maaşlarımızın da aynı şekilde olacağını söyleyerek, işe dönmemizi istedi. Biz de sizlerle yapacağımız görüşmeler sonucu kendilerine cevap vereceğimizi söyledik" diye konuştu.

Bursa'da üretim yapan Renault fabrikasında başlayan iş bırakma eylemine TOFAŞ ve Coşkunöz'den sonra MAKO'da çalışan işçiler de dahil oldu. Eyleme Valeo ve Delphi iscileri de destek veriyor. TOFAŞ konu ile ilgili bu sabah KAP'a bir açıklama yaptı. Açıklamada, sorunlar çözülene kadar üretime ara verildiği bildirildi. Geçtiğimiz hafta perşembe akşamı başlayan ve 15 bini aşkın işçinin destek verdiği eylemlerde öne çıkan talepleri arasında, bağlı bulundukları Türk Metal Sendikası'nın fabrikalardan çıkarılması ve ücret dengesizliğinin giderilmesi öne çıkıyor.

'YARIN İŞE BAŞLAMAMIZ ŞARTIYLA HİÇ KİMSENİN...'

TOFAŞ'a ait fabrikanın önünde eylem yapan işçilerin aralarından seçtiği temsilciler ise ikinci kez firma yetkilileriyle görüştü. Daha sonra arkadaşlarına bilgi veren temsilcilerden İbrahim Gürlek, yetkililerle görüşmelerinden beklentilerini karşılayacak bir sonuç çıkmadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Yetkililer, yarın sabah işe başlamamız şartıyla hiç kimsenin işten çıkarılmayacağını, maaşlarımızın da aynı şekilde olacağını söyleyerek, işe dönmemizi istedi. Biz de sizlerle yapacağımız görüşmeler sonucu kendilerine cevap vereceğimizi söyledik. İşverenle hiçbir problemimiz yok, sorunumuz sendika yöneticileriyle. Sakin olun, beklemeye devam edelim. Kendi adımıza olumlu sonuç alıncaya kadar beklemeye devam edeceğiz." Oyak Renault'da çalışan işçilerin daha önce kabul edilen 2014-2017 dönemine ait sözleşme koşullarının iyileştirilmesi talebiyle Cuma günü başlattığı eylem TOFAŞ işçilerinin de katılımıyla devam ediyor.

RENAULT'TA 2 BİN 500 İŞÇİ

Reuters'a dün açıklama yapan Oyak Renault yetkilisi, "15 Mayıs'ta Oyak-Renault otomobil fabrikalarında başlayan önceden öngörülmeyen bir duruş devam ediyor" dedi ve içeride ve dışarıda eyleme katılan 2,500 işçinin olduğunu söyledi.

Yetkili, bu eylemlerin sektör için tehlike oluşturduğunu belirterek; işveren temsilcisi Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ve sektörün diğer üreticileri ile görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.

Tofaş'tan bu sabah yapılan açıklamada da şöyle denildi.

TOFAŞ AÇIKLAMA YAPTI

"Bursa ilinde otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bazı şirketlerde gerçekleşen işçi eylemleri, fabrikamızda çalışan bazı işçiler ve rutin mesaileri üzerinde de etkili olmuştur. Bu sebeple, kurumumuzun risk yönetimi politikaları doğrultusunda, fabrikamızdaki üretim faaliyetlerinin etkin ve sağlıklı bir şekilde devamlılığını sağlamak için sözkonusu sorunlar çözümleninceye kadar tedbir amaçlı olarak üretime ara verilmesi kararı alınmıştır."

Açıklamada, gelişmelerin bu aşamada şirket satışları üzerinde bir etkisinin beklenmediği belirtildi.

SÖZLEŞME 8 AY ÖNCE KABUL EDİLDİ

Türk Metal ile MESS arasında 2014-2017 dönemine ait sözleşmesi sekiz ay önce kabul edilmişti; ancak işçiler yine Türk Metal'in örgütlü olduğu Bosch Fren Sistemleri işçileri için Aralık sonunda yapılan sözleşmenin koşullarının daha iyi olduğu gerekçesiyle kendi sözleşmelerinin koşullarında iyileşme talep ediyorlar.

Oyak Renault yetkilisi, devam eden eylemlerin iş yasalarına ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olmadığına dikkat çekti ve Oyak Renault yönetiminin şirketi ve çalışanları korumak, normal çalışma düzenine dönmek için çeşitli eylem planlarını uygulamaya aldığını söyledi.

MESS: EYLEMLER YASADIŞI

Sözleşmenin imzalandığı işveren sendikası MESS de internet sitesinde yaptığı açıklamada, eylemlerin yasadışı, sözleşme şartlarına yönelik taleplerin ise haksız olduğunu vurgulayarak eylemelere son verme çağrısında bulunmuştu.

Şirketin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Oyak ve Fransız Renault grubunun katılımı ile 1969 yılında kurulan Oyak-Renault marka binek araçlarının ve mekanik parçalarının üretimi ve ihracatını gerçekleştiriyor.

Verilere göre, Oyak Renault 2014 sonu itibariyle yıllık 360,000 otomobil, 450,000 motor üretim kapasitesi ile Renault'nun Batı Avrupa dışında en yüksek kapasiteye sahip endüstriyel tesisi konumunda olup; Clio, Megane HB, Fluence model üretimi yapılıyor.

 

Editör: TE Bilisim