Ülkemizde farklı kamu kurumlarında bir milyona yakın taşeron işçisi olduğu belirtilmektedir. Uzun süredir bu personeller için kadro verilmesi gündemde ve özellikle iki senedir hükümet çalışmalarını sürdürüyor. Taşeron işçilerine kadro ne zaman verilecek soruları yöneltilirken Başbakan Binali Yıldırım başta olmak üzere çok sayıda Bakan konu hakkında açıklama yaptı ve taşeron personellerine 2017 yılı sonuna kadar devlet güvencesi verileceği söylendi.

Taşerona kadro mu verilecek, sözleşme mi yapılacak, kadro süreci askıya mı alınacak, kadro gelişmeleri var mı, bakanlıklar harekete geçecek mi, mecliste ki tartışmaların son durumu nedir derken taşerona kadro büyük bir karmaşıklık içerisine girdi.

TAŞERONA KADRO BELİRSİZLİĞİ

Taşeron işçilerine önceden kadro verilmesi bekleniyordu fakat kamu kurumlarında istihdam eden personeller için kadro yerine sözleşme türüne geçildiği için taşeron işçilerinin de sözleşmeli yapılacağına yönelik iddialar söylendi. Buna göre en güçlü iddia'da taşeron işçilerine üçer yıllık sözleşme yapılacağı oldu.

Yine taşeron işçiler için yeni bir kamu kurumu kurulacağı, tüm işçilerin o kuruma bağlanacağı, kamuya 4E adı verilen farklı bir statünün getirileceği söylenmişti. Karmaşıklıklar devam ederken hükümet taşerona kadro için görüşmelerini sürdürüyor ve muhalefet partileri de konu hakkında ısrarcı tutumlarına devam ediyor.

Dün Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı tarafından yapılan açıklama da Başbakan Binali Yıldırım'ın konu hakkında tüm detayları ifade ettiği ve hükümetin taşerona devlet güvencesi vereceği müjdesi verilmişti. Ancak taşerona ne zaman devlet güvencesi verileceği net olarak bilinmezken büyük bir ihtimal ile sene sonuna kadar işçilere güvencenin sağlanacağı tahmin edilmektedir.

Editör: TE Bilisim