Milyonlarca taşeronun beklemiş olduğu kadrolara kısa bir süre kaldı. taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda sona gelinirken, yapılacak olan düzenleme ile birlikte artık taşeron kelimesi kalkacak ve kamu çalışanı olarak 4/E sistemi gelecek.

Kamu çalışanı ismi artık tarih oluyor. getirilecek olan yeni sistemde artık kamu çalışanı ismi yerine 4/E’li  iş hayatı devam edecek.

Türkiye genelinde devlet kurumlarında çalışan toplamda 810 Bin civarı taşeron şirket çalışanlarının sorunlarını çözüme kavuşması adına devam eden çalışmalarda sona geliniyor. Taşeron şirket elemanlarının  kullanmış oldukları isimler “ kamu çalışanı ”Olacak. Özel statü gereğinde personel olacak olan 657 sayılı kanuna göre çalışanlar 4/E’li sayılacak. Bu çalışanların emeklilik yapma hesaplarını ise (4C) kapsamında Emekli Sandığı değerlendirecek.

Taşeron işçiler ve devlet arasında yapılması planlanan sözleşmeler 3 yıl olacak. işçilerin sözleşme yenilemesinde performansların etkili olacağı, ayrıca güvenlik ve arşiv taramalarından da mutlaka geçmeleri gerekecek.

İşçiler sözleşme için müracaatlarını çalışan kuruma yapacaklar, başka bir kuruma geçiş yapmak isterlerse bu kurumun ihtiyacına göre sınav belirlenecek ve personel mülakata tabi tutulacak. Konuşulan  tasarının yasalaşması ile birlikte tüm güvenlik soruşturmaları 2 ay içinde tamamlanacak ve bu süre zarfı içinde aracı şirketlerde olan anlaşmalar ise fethedilecek, çalışanların patronu artık devlet olmuş olacak.

Konuşulan bu sistem için hangi tarihte işe başlayanların sisteme dahil edileceği hakkında henüz bir bilgi verilmezken, bu konu belirsizliğini korumakta.

Editör: TE Bilisim