Rus savaş uçakları havadan saldırıya geçti, İran askeri karadan halep'i ablukaya aldılar. Suriye'deki muhalifleri Halep'ten çıkarmak isteyen Rusya ve İran, Suriye için bomba yağdırmaya başladı işte detaylar.

Rus savaş uçakları, Hizbullah ve İran ordusu tarafından desteklenen Suriye rejimi ordusu, isyancıların elinde olan Halep’in güney kısmına dün büyük bir saldırı başlattı.
Reuters haber ajansına konuşan bir rejim yetkilisi, İran muhafız birliklerinin, bu ölçüde bir saldırıda ilk defa Şam’ın yanında yer aldığını söylerken, dün yapılan saldırılarda bazı bölgeleri ‘geri kazandıklarını’ ifade etti.
‘Kuvvetlerin temelini Suriye ordusunun oluşturduğunu’ ifade eden yetkili, Hizbullah kuvvetlerinin daha önceki saldırılarda da kendilerine destek olduğunu aktardı.
Reuters’a konuşan iki yerel kaynak ise, bu hafta İran’ın binlerce askerden oluşan taburlarını Halep’teki saldırıda ‘müttefikine’ destek vermek üzere Hama’ya yolladığını ifade etmişti.
Ancak İran hükümeti, Esad ordusuna sadece mühimmat ve danışmanlık desteği verdiğini savunuyor. İran medyasında geçen hafta çıkan haberlerde ise, İran Muhafız Kuvvetlerinin 3 yüksek rütbeli komutanın Suriye’deki çatışmalarda öldüğü açıklanmıştı.

2 MİLYON KİŞİ YAŞIYOR

Saldırının amacının, Esad’ın batıda hâlâ kontrol altında tuttuğu şehirlere yakın bölgelerdeki muhalifleri geri püskürterek, ülkenin doğusunun büyük kısmını elinde bulunduran IŞİD’e karşı güçlü bir pozisyona geçmek olduğu iddia ediliyor. Ülkedeki sivil savaş öncesi ülkenin en büyük ticaret ile endüstri şehri olan ve hâlâ 2 milyon kişinin yaşadığı Halep, Esad rejimi ile muhalifler arasında ikiye bölünmüş durumda.       
İç savaşın bilançosu
250.142: Hayatını kaybeden kişilerin toplamı.
74.426: 2014'den bu yana ölen sivillerin sayısı
2.517: Yaşamını yitiren çocukların sayısı
8.062: Yaşamını yitiren kadınların sayısı
91.678: Ölen rejim askerleri ve müttefikleri
971: Ölen Hizbullah savaşçılarını sayısı
43.752: İç savaşta ölen isyancıların sayısı
37.010: Ölen yabancı cihatçı sayısı
3.258: Hangi gruba ait olduğu bilinmeyen kişiler
30.000: Kayıp sayısı (20.000’i hapishanelerde)

Editör: TE Bilisim