Rusya'nın İŞİD'e karşı başlattığı hava operasyonlarında 36 sivil hayatını kaybetti.Suriye'nin içinden yapılan bir açıklamada Muhaliflere göre "Rusya IŞİD'i değil sivilleri vurdu, 36 kişi öldü."dendi.Suriye'den gelen bu açıklamadan sonra,Rusya'da bir açıklama yaparak  20 sortide IŞİD hedeflerini vurduklarını açıkladı ve söz konusu operasyona ait görüntüleri yayınladı.


Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal  Koalisyonu'nun (SMDK) Başkanı Halid Hoca, Rusya'nın Suriye'deki saldırılarını  kınayarak Suriye halkının "Rusya işgaline" karşı özgürlük mücadelesi vereceğini  söyledi. 
 
"36 SİVİL ÖLDÜ"


SMDK Başkanı Hoca, Rusya'nın saldırıları üzerine BM'de basın  toplantısı düzenledi. Toplantıda "SMDK, Rusya'nın Suriye halkına yönelik 36  sivilin can kaybıyla sonuçlanan saldırısını en sert şekilde kınıyor" diyen Hoca,  ölenlerden 5'inin çocuk, birisinin de yardım görevlisi olduğunu kaydetti. 
 
 İnsan hayatına ve sivillerin korunmasına önem veren BM üyelerine bu  saldırının durdurulması için çağrı yapan Halid Hoca, "Rusya, İran, IŞİD ve  Hizbullah da içinde olmak üzere tüm yabancı birliklerin Suriye'den çekilmesi için  uluslararası toplumun ellerinden geleni yapmasını istiyoruz" dedi. 

Siyasi geçiş sürecinin müzakere edilebilmesi için sivillere yönelik  her türlü saldırının sonlandırılmasını isteyen Hoca, "Biz Esed ve insanlığa karşı  suç ve savaş suçu işleyenlerin içinde olmadığı her türlü geçiş sürecini  destekleriz" diye konuştu. 
 
"RUSYA REJİMİ AYAKTA TUTMAK İÇİN SURİYE'DE"
 
Rusya'nın IŞİD'le savaşmadığını da belirten Hoca, "Rusya'nın IŞİD'le  savaştığı açıklaması mesnetsiz. Rusya, Suriye'nin sadece yüzde 14'ünü kontrol  eden ve meşruiyetini kaybeden rejimi ayakta tutmak için orada" dedi. 
 
Suriye halkını dış güçlerin saldırısına karşı koruyacaklarını anlatan  Hoca, "Biz sadece sivillerin korunması için güvenli bölge istiyoruz. Uçuşa yasak  bölge, bombalamanın olmayacağı bölge diye de isimlendirebilirsiniz. Güvenlik ve  siyasi geçiş süreci için varil bombaları ve Rusya'nın saldırıları durdurulmalı"  diye konuştu. 

 
 "Esad'in varlığı tüm sürece zarar veriyor. Beşar Esad'in iktidarda  olduğu her gün, yeni sivil ölümüne ve geçiş sürecinin yıkılmasına neden oluyor.  Esed'in geçiş sürecinin ne başında ne ortasında ne de sonunda bir rolü olamaz"  dedi. 


Bugün Humus'ta hedef alınan bölgenin Humus'un kuzeyindeki üç bölge  olduğunu ve hayatını kaybedenlerin tamamının sivil olduğunu kaydeden Hoca, "Rus  işgali, Suriye halkının özgürlük mücadelesiyle yanıtlanacaktır. Bunu yapmaya  hakkımız var" dedi. 
 
Bölgenin bir yıl önce IŞİD'ten ve El-Nusra cephesinden  "temizlendiğini" de ifade eden Hoca, Rusya'nın saldırılardaki amacının Esad'e destek vermek olduğunu kaydetti. 
 
 
    Uluslararası toplumun bu saldırıyı kınamasını ve sivillerin  korunmasını isteyen Hoca, Özgür Suriye Ordusu'nun 70 bin askeri olduğunu ve hava  gücü olmasa rejimi yenebileceklerini dile getirdi. 
 

Editör: TE Bilisim