Terör örgütü İŞİD'i bitirmek isteyen Peşmergeler, 20 bin kişilik grupla saldırı hazırlığında. İŞİD'in elinde olan Rakka kenti arasındaki yol peşmergelerin eline geçmiş durumda.


Irak Kürdistan bölgesel Yönetimi (KBY) Güvenlik Konseyi'nin, "Sincar'a Özgürlük Operasyonu" adını verdiği operasyona 20 bin peşmergenin katıldığı belirtiliyor.
 
Peşmerge güçleri, Sincar Dağı ve eteklerindeki Sincar kentine üç koldan ilerliyor. IŞİD için önemli bir lojistik merkezi olan Sincar'ın alınmasından sonra bir güvenlik bölgesi oluşturulacağı belirtilen açıklamada, topçu ateşinin kent ve çevresindeki yerleşim yerlerinin gözetilerek sürdürüldüğü de vurgulandı.
 
Rudaw'ın haberine göre peşmergeler, önce top ve roketlerle örgüt hedeflerini hedef aldı, ardından da ağır silahlar eşliğinde karadan ilerlemeye başladı.
 
Irak'taki Kürt bölgesiyle Rojava’yı birbirine bağlayan uluslararası karayolu ve 47’nci Cadde’nin yanısıra Gabara ve Tılşor köylerinin IŞİD'den kurtarıldığı belirtiliyor.
 
Peşmerge Güçleri Zerevani Kuvvetleri (Özel Kuvvetler) Komutanı Tuğgeneral Aziz Veysi, “Sayı olarak da büyük bir peşmerge gücü operasyona katılmış durumda. Bu açıdan hiçbir sorunumuz yok” dedi.
ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun savaş uçaklari, dün geceden beri bölgedeki IŞİD hedeflerini 29 kere bombaladı.
 
SOKAK ÇATIŞMALARI BAŞLADI
 
KDP Dışilişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami, Twitter hesabından  yaptığı açıklamada, ilçe merkezinde sokak çatışmalarının başladığını bildirdi.  Hawrami, Peşmergenin çok hızlı ilerlediğini, Sincar'ın doğusundaki çoğu köyün ele  geçirildiğini ifade etti. Ağır bombardıman karşısında direnemeyen IŞİD militanlarının araçlarını geride bırakarak kaçmaya başladığını belirten Hawrami, IŞİD'in moral olarak çöktüğünü söyledi. Hawrami, IŞİD için stratejik öneme  sahip Sincar ile Suriye'nin Rakka kenti arasındaki yolun kontrolünün Peşmergenin eline geçtiğini" söyledi.
 
 IKBY Genelkurmay Başkanı Cemal Eminki ise AA muhabirine yaptığı  açıklamada, "Peşmerge 10 kilometre ilerleme kaydetti. Allah izin verirse en kısa  sürede Şengal'in kurtarılması müjdesini halkımıza vereceğiz. Şu an Şengal'in doğusundaki ana caddeye yaklaştık. Bombardıman ve ilerleyiş aralıksız devam  ediyor" dedi. Eminki, PKK militanlarının operasyona katıldığı yönündeki iddiaları ise reddederek, "Mesut Barzani'nin komutasındaki operasyonda Peşmerge ve  koalisyon güçleri dışında hiçbir silahlı grupla koordinasyon kurulmamıştır"  ifadesini kullandı. 
   Musul'un merkezinin 120 kilometre batısında bulunan Sincar ilçesi 3  Ağustos 2014'te DAEŞ'in eline geçmiş, bunun üzerine bölgedeki binlerce Yezidi  Kürt, evlerini terk ederek Sincar Dağı'na sığınmıştı. Daha sonra Peşmergenin  açtığı güvenlik koridorundan dağda mahsur kalanlar kurtarılmıştı. Sincar Dağı,  DAEŞ'ten kurtarılsa da ilçe merkezi hala IŞİD'in kontrolünde bulunuyor. 
 
IŞİD, Peşmerge’ye karşı ağır silahlarla yürüttüğü saldırı sonrasında 4 Ağustos 2014 tarihinde Sincar kenti veni ele geçirmiş, Sincar Dağı'na kaçan yaklaşık 5 bin Yezidi erkeği de öldürmüş, yüzlerce kadını da esir almıştı.

Editör: TE Bilisim