MİT TIR’ları haberleri nedeniyle Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün yargılandığı ik dava dün görüldü. Duruşmada gizlilik isteyen hakim, CHP ve HDP’li vekiller mahkeme salonunu terk etmeyince,1 Nisan’a erteledi.


MİT TIR’ları haberleri nedeniyle haklarında ‘ağırlaştırılmış müebbet, müebbet ve 2.5 yıldan 35 yıla kadar hapis cezası istenen Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün yargılanmasına İstanbul 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün başlandı. İki gazeteciyi 50’yi aşkın avukat temsil etti. İddianamede müşteki olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MİT Müsteşarlığı’nı da birer avukat temsil etti. Mahkeme başkanı Canel Rüzgar, duruşmaların tamamen kapalı yapılmasının talep edildiğini hatırlatarak duruşma savcısı Evliya Çalışkan ile taraf avukatlarına söz verdi. İki gün önce davanın görüldüğü mahkemede görevlendirilen savcı Evliya Çalışkan, MİT TIR’larının durdurulmasına ilişkin Adana’da görülen dava dosyasına MİT Müsteşarlığı’nca gönderilen yazılarda milli güvenliği içeren bilgi ve belgeler olduğunun belirtilmesi ve sanıklara atılı suçun ‘siyasi casusluk’ olması nedeniyle duruşmaların tamamının kapalı yapılmasını talep etti.

AVUKATLARDAN İTİRAZ
Sanık avukatlarından Tora Pekin ise kapalı duruşma talebine itiraz etti ve “Kapalı oturum yapılmasını gerektirecek hiçbir sebep yok. Eğer kapalı oturum kararı verilirse müvekkillerimizin adil yargılanma hakkı engellenecektir. Dosyada gizli belge varsa o belgenin irdelendiği celseyi kapalı yapalım. Dört duvar arasında kalacak duruşma” dedi. 

Mahkeme heyeti ise ‘MİT Müsteşarlığı’nca Adana’da görülen dava dosyasına gönderilen yazılarda devlet güvenliğini ilgilendiren gizli kalması gereken bilgi belgelerin bulunmasını, MİT TIR’larına ilişkin Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi’ndeki yargılamanın ve birleştirilmesi talep edilen Selam Tevhid davasının da kapalı yapılmasını, sanıkların siyasal ve askeri casuslukla suçlanmasını’ gerekçe göstererek duruşmaların tamamen kapalı yapılmasına karar verdi. 

SUÇ DUYURUSU
Mahkeme heyeti, taraf avukatları dışında Gül ve Dündar’ın aileleri ile vekaletleri bulunmayan avukatların da duruşmayı izlemelerine karar verirken, CHP ve HDP’li bazı milletvekillerinin duruşmayı izleme talebini ise reddetti. Salonda bulunanlar ‘kapalı duruşma’ kararını alkışlayarak protesto etti. Karardan sonra salon boşaltıldı. Ancak verilen aranın ardından CHP ve HDP’li bazı milletvekilleri salona girdi. Yaklaşık 1 saat bekleyen mahkeme heyeti, vekillerin salondan çıkmaması üzerine duruşmayı ertelediklerini bildirdi. Heyet, ‘adil yargılamayı engelledikleri’ iddiasıyla milletvekilleri hakkında suç duyurusu yapılmasına karar verdi. Duruşma 1 Nisan’a ertelendi. İzleyiciler ‘Direne direne kazanacağız’ sloganlarıyla binadan ayrıldı.

DEVEKUŞU POLİTİKASI
Can Dündar, ‘kapalı duruşma’ kararını eleştirerek, “Biz işte bununla mücadele ediyorduk. Gizlilik kararı baştan beri izledikleri gizlenme politikasının devamı. Ama her şey bütün dünyanın önünde yaşanıyor ve bir tür devekuşu politikası bu… Ama biz hakikaten devekuşunun görmemiz gereken bölümünü gördük” dedi. 

ERDOĞAN VE MİT MÜDAHİL
Duruşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı suçtan zarar gördüklerini ve şikâyetlerinin devam ettiğini belirterek davaya katılma talebinde bulundu. MİT Müsteşarlığı avukatı da aynı talepte bulundu. Mahkeme heyeti, suçtan zarar gördükleri gerekçesi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT Müsteşarlığı’nın davaya katılma talebini kabul etti. 


Gazeteciler, siyasetçiler, uluslararası basın örgütlerinin temsilcileri ve bazı ülkelerin temsilcileri Dündar ve Gül’e destek için adliyeye geldi. Destek için gelenler sık sık fotoğraf çektirdi. Duruşmaya gelen bazı isimler şöyle: “İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner, Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach, Hollanda’nın İstanbul  Başkonsolosu Robert Schuddeboom,  Kanada, İtalya, İsviçre, Avusturya, İsveç, Polonya ve Amerika konsoloslukları temsilcileri, Almanya, Hollanda ve Novreçli bazı parlamenterler, CHP milletvekilleri Enis Berberoğlu, Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal, İlhan Cihaner, Gürsel Tekin, Barış Yarkadaş, HDP milletvekilleri Garo Paylan, Filiz Kerestecioğlu, Meral Danış Beştaş,  sanatçılar Meltem Cumbul, Ferhat Tunç, TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGS Başkanı Uğur Güç, Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, PEN Başkanı Zeynep Oral,  Avrupa Gazeteciler Federasyonu üyeleri.”

Editör: TE Bilisim