Memur, Emekli ve Asgari Ücretlinin Temmuz Zammı Ne Olacak?

Temmuz ayında memur, emekli ve 5 milyon asgari ücretli için zam müjdesi var. Temmuz ayında yapılacak zamların yanı sıra enflasyon farkı da maaşlara yansıyacak. 2015 yılının ilk 5 ayı için açıklanan enflasyon oranı 5,30 olmuştu. Şimdi memur ve emekliler Haziran ayında açıklanacak enflasyon rakamlarını bekliyor. Temmuz ayında iki bayramı bir arada yaşayacak olan 2.5 milyon memur, 10.9 milyon emekli, 5 milyon asgari ücretlinin yanı sıra işsizlerin de yüzü gülecek. Çünkü Temmuz ayında işsizlik maaşlarına da zam gelecek. Temmuz ayında bazı emeklileri 3 zam birden bekliyor. Yılın ikinci yarısında toplu sözleşmelere göre devlet memuru ve emekliler yüzde 3 zam alacak. Aynı zamanda emekliler ve memurlar enflasyon oranında da zam alacak. Aynı zamanda Temmuz ayında emeklilere seyyayen zam müjdesi de verildi. Buna göre 1.000 lira ve altında maaşı olan emekliler 100 lira seyyanen artıştan yararlanacak. Aynı zamanda 1.000 ila 1.099 lira arasındaki maaşlar 1.100 liraya tamamlanacak.

Daha önce Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından asgari ücretin 2015 yılında yüzde 6+6 artmasına karar verilmişti. Ocak ayında gelen yüzde 6 zamla birlikte asgari ücret net 949 lira olurken brüt olarak ise bin 201 lira olmuştu. Asgari ücrete yapılacak ikinci zammın ardından Temmuz ayında net bin lira brüt ise bin 273 lira olacak. Yani Temmuz zammının ardından asgari ücretlerde 51 lira artış olacak.

1 Temmuz tarihinden itibaren işsizlik maaşlarında da artış olacak. En düşük işsizlik maaşı damga vergisi düşüldükten sonra net 505 TL 53 kuruş olurken, en yüksek işsizlik maaşı da net 1.011 lira olacak.

Editör: TE Bilisim