MEB tarfından uygulamaya konulan yeni dershane sistemi paralel yapıya darbe vurdu. Milli Eğitim Bakanlığı’nın dershane dönüşüm programında en çok velilerin yüzü güldü işte detaylar.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) eğitimde özel okul payını artırmak ve okul merkezli eğitimi öne çıkarmak amacıyla başlattığı dershane dönüşüm programında en karlı kesim veliler oldu. Veliler dönüşümle birlikte hem dershanelere ödedikleri binlerce liralık paradan hem de yardımcı ders kitaplarına yapılan masraftan kurtuldu. Bakanlık tarafından açılan ücretsiz takviye kurslarına bu yıl rekor başvuru yapıldı.

GÜVENLİ EĞİTİM

Kurslara 15 Ekim itibariyle 4 milyon 12 bin öğrenci başvurdu. Ülke genelindeki okulların yüzde 95’inde takviye kursları açıldı. Buna göre başvuru sayısına bakıldığında dershanelere harcanan yaklaşık 10 milyar TL velinin cebinde kalmış oldu. Takviye kursları, devlet okullarında örgün eğitime devam eden öğrencilerin yanı sıra açık öğretim ile özel okullara giden öğrenciler ve ayrıca mezunların da faydalanabilmeleri için 81 ilin tümünde açıldı. Öğrencilere kurslarda öğretmen seçme hakkı verilerek verimin en üst düzeye çıkarılması da amaçlandı. Ayrıca bu kurslara da öğrenciler sınavlara dair dersler yanında talep ettikleri takdirde kültür, sanat, spor, genel yetenek ve diğer derslerden de kurs imkânlarına ulaştılar. Öğrenciler, kendi okullarında arkadaşları ve öğretmenleriyle birlikte oldukları için motivasyonları da arttı. Dönüşümden önce gitmek zorunda kaldıkları okul dışı kurumlarda yaşanan zaman kaybı, yol yorgunluğu riskli ortamlara girmekten de kurtuldular.

Dershane dönüşümü ile Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) insan kaynağı sağlanmasının da önüne geçildi. Aileler çocuklarına iyi bir eğitim kaygısı güderlerken yapı, farklı amaçlar ile faaliyet göstermekteydi. Örgüt yıllarca zeki öğrencileri ayıklayarak özel eğitimler verdi ve  devletin kritik yerlerine yerleşmelerini sağladı. Beynini yıkadığı gençlerle devlet içerisinde kadrolaşan örgüt, devlete ait her bilgiyi arşivleyerek dış güçlere servis etti. Dershane dönüşümüyle örgütün bu kaynağına da neşter vuruldu. 

ÖĞRETMEN ÜCRETLERİNE YÜZDE YÜZ ZAM GELDİ

Kurslar öğretmenler için ekstra gelir imkanı sundu. Öğretmenlere verilen ders ücretleri yüzde yüz oranında artırıldı. Bu yıl kurslarda görev almak için 244 bin 314 kadrolu, 36 bin 217 ücretli öğretmen başvuru yaptı. MEB, kurslarda görev yapacak öğretmenlerin alanlarında uzman olması kriteri getirerek derslerdeki verimini artırdı ve öğrencileri tecrübeli öğretmenlerle buluşturdu. Böylece daha önceleri özellikle paralel yapının kurumlarında yetkinliği olmayan, çoğunlukla KPSS’de başarılı olamadığı için devlet kadrolarına geçemeyen ve uzmanlık alanının dışında derslere girerek öğrenciler açısından dezavantaja sebep olan eğitimcilerin önüne geçildi. Ayrıca bu kurslarda görev yapan öğretmenlere ek hizmet puanı imkânı da getirildi.

TEST KİTABI DERDİNE SON  

Dönüşümle birlikte öğrenci ve veliler, aile bütçesinde büyük bir yük olan yüzlerce liralık yardımcı kitap maliyetinden de kurtuldu. Bakanlık bünyesinde hazırlanan e-kurs modülü ile yardımcı kaynaklar ücretsiz ve güvenilir olarak öğrencilerle buluşturuldu. Her hafta takviye kurslarıyla eşgüdümlü olarak yayınlanan testlerle öğrencilere elektronik ortamda kendilerini deneme imkânı da verildi.