Son günlerde yaşanan sığınmacı akını için Özellikle Almanya ve Avusturya için Macaristan Başbakanı Viktor Orban,sınırlarını kapatmaya çağırdı işte ayrıntılar.

 

Reuters'in haberine göre Orban, Avrupa Birliği'nin, Avrupa'ya ulaşmaya çalışan göçmenler ve mültecilerle ilgili olarak Türkiye ve AB üyesi olmayan başka ülkelere maddi destek vermesi gerektiğini söyledi. Budapeşte'de Macar diplomatlara seslenen Orban, AB'nin dış sınırlarını koruyamadığı sürece 28 üyesi arasında göçmenlerin dağıtılmasına yönelik kotalar belirlenmesi için bir tartışma yürütmek için erken olduğunu söyledi.  

    Daha ileriki aşamalarda "adil" kotalar belirlenmesi konusunda bir tartışma yapılabileceğini 

belirten Orban, "AB dış sınırlarını koruyamadığı sürece Avrupa'ya akın edenlerin kaderini 

konuşmanın hiçbir mantığı yok" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: 

    "AB içinde bir fon kurulması ve Türkiye gibi bizim için önem arz eden ülkelerin de onayıyla 

bu fondan bu ülkelerdeki mültecilerin sorunları ile baş etmek için destek sağlamamız çok daha 

mantıklı olur."

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, sığınmacılarla ilgili görüşlerini Avusturya devlet televizyonu ORF'ye açıkladı. Orban, "Berlin ve Viyana açıkça, 'artık başka sığınmacı kabul etmiyoruz' demeli.

Deutsche Welle'nin haberine göre Orban, bu tavrın sergilenmemesi halinde milyonlarca kişinin Avrupa'ya geleceğini söyledi. Ülkesinin sığınmacı akınını düzenleyecek yeterli polis gücüne ve onları besleyip barındıracak yeterli mali güce sahip olduğuna dikkat çeken Orban, "Ama kimse bizde kalmak istemiyor. Herkes Almanya'ya devam etmek istiyor" dedi.

'AVRUPALI POLİTİKACILARIN SORUMSUZ AÇIKLAMALARI'

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto da hafta sonunda yaptığı açıklamada, "Kayıtsız sığınmacıların Macaristan'dan Avusturya sınırına nakledilmesi, AB'nin göç politikasının başarısızlığa uğradığını ortaya koyuyor" demişti. Szijjarto, "gelişmelerin, AB'nin başarısız göç politikası ve Avrupalı politikacıların sorumsuz açıklamalarının sonucu olduğu" görüşünü savunmuştu.

Almanya ve Avusturya, Macaristan'dan yürüyüşe geçerek gelen sığınmacıları ülkelerine kabul etmişti. Otobüslerle Macaristan-Avusturya sınırına getirilen ve yollarına daha sonra kimi zaman yaya kimi zaman ise trenlerle devam eden binlerce sığınmacı Münih Tren İstasyonu'na ulaşmıştı.

'KORKUNÇ ORBAN'A TAVIR ALMA ZAMANI'

Öteyandan İngiliz gazetesi Guardian bugünkü başyazısında Macaristan Başbakanı'nı eleştirerek  "Avrupa'nın Korkunç Orban'a karşı tavır alma zamanı" ifadesini kullandı.

"Diğer AB başkentleri yuvarlak ifadelerle her adımına tepki gösterdi ama Macaristan'da olanlar kıtanın geri kalanını çok etkilemeyecekmiş gibi herkes sessizce yoluna devam etti. Ancak şimdi mülteci krizinin yaşandığı bir ortamda 'Orban sorunu' artık daha aşikar ve durum daha da kötüleşiyor." 

 

"Daha önce AB kurumları Avrupa değerlerini çiğneyen Orban'ın yaptıklarının hesabını vermesini sağlayamadı. Ancak şimdi bunun zamanı geldi."

Haberturk

Editör: TE Bilisim