Üniversite mezunu milyonlarca gencin ortak sorunlarından birisi olan KYK borcu bir türlü hükümetin gündemine gelemedi. Gençlerin üniversite okurken maddi zorluklar çektiği için devlet tarafından Kredi ve Yurtlar Kurumu'na başvurarak aldıkları kredi mezun olduktan sonra gençlerin sırtında adeta bir kambur oluyor.

Zaten ülkemizde işsizlik sorunu varken birde gençleri böyle bir borcun altına itmek durumu iyice çıkmaza sokuyor. Gençler devlet büyüklerinden bu konuya el atarak seçim öncesi verilen müjdelerin arasına bu konuyuda eklemelerini ve borçların silinmesini talep ediyor.

Herşey Bu Tweet ile Başladı!

Borçlarını ödemekte güçlük çeken gençler seslerini duyurmak için çareyi sosyal medyayı kullanmakta buldu. Gençlerin sesini duyarak bu konuya el atan CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, attığı tweet ile adeta gençlerin sesi oldu, umudu oldu.
Resmi twitter hesabında "Üniversite öğrencilerimizin aldıkları kredilerin karşılıksız olması için kanun teklifini Meclis Başkanlığına sundum." şeklinde yaptığı paylaşım ile adeta bu isteğin gündeme gelmesindeki fitili ateşledi. Bu tweetin ardından daha fazla kitle bu sorunu görmüş oldu ve twitterda başlatılan #KykBorcumuzaÇözümİstiyoruz etiketinde buluşarak destek oldu.

Gençler Ne İstiyor?

Okudukları üniversite döneminde maddi zorluk çeken gençler devletten kredi talebinde bulunuyor. KYK tarafından incelenen başvuruların büyük kısmı onaylanıyor ve öğrencilere aylık cüzi bir miktar kredi veriliyor.
Mezun olduktan sonra 2 yıl bu borcu erteleniyor. Ancak 2. yılın sonunda ödemek zorunlu oluyor. Aksi halde faiz işleyerek borçlar dahada ödenemez hale geliyor.

İşsiz kesimin büyük kısmını oluşturan üniversite mezunu gençler zaten ülkede işsizlik problemi olduğunu, üstüne gss borcu ve aylık gss prim ödemesi olduğunu belirterek tüm bunlar yetmezmiş gibi birde KYK borcu eklenerek durumlarının iyice çıkmaza sürüklendiğini belirtiyorlar.

#KykBorcumuzaÇözümİstiyoruz etiketi ile sosyal medyada çıp gibi büyüyen kampanya başlatan gençlere destek tweetleri arasında bazı dikkate değer tepkilerde var. Kampanyaya destek olan iş adamı Mesut Pakdil yazdığı tweette; "İşadamlarının, futbol kulüplerinin milyonluk vergi borcunu silen devlet, bin bir zorlukla okuyan öğrencileri borçlandırıyor. Kredi Yurtlar Kurumu borçları silinsin" diyerek oldukça dikkat edilesi şekilde tepkisini gösteriyor ve gençlerin bu isteğini destekliyor.

Gençlerin devlet büyüklerinden isteği oldukça net ve anlaşılır. Çeşitli zorluklarla okuduklarını, maddi zorluklar yüzünden aldıkları bu kredileri ödeyemediklerini ve devletin bu borçları silmesidir.

Meclise Kanun Teklifi Verildi!

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ gençlerin bu sorununu dikkate alan ilk isimlerden oldu ve olayı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ne taşıdı. Milletvekili Gökdağ bu konuyu meclise teklifte bulundu ve "Türkiye’deki 3 milyonu aşkın işsizden 947 bini üniversite mezunu. Genç mezunların iş bulma sıkıntısına bir de devlete olan kredi borçları yük olmamalıdır. Bu nedenle bu krediler karşılıksız olmalıdır" şeklinde duruma karşı tepkisini dile getirerek çözüm yolunu gösterdi.

ÖZEL HABER - ISINOLSA.COM