Kamu Personeli Seçme Sınavı başvuru klavuzunun yayınlanması ile detaylar da belli oldu. ÖSYM başkanlığı Aday İşlemleri Sistemi üzerinden başvurular bu gün (10 Mayıs 2017 Perşembe) saat 10:00 da başladı. 21 Mayıs 2018 tarihine kadar başvuruda bulunabilecek olan adaylar başvuru detaylarını araştırmaya başladı. Bizde sizler için bu rehberi hazırladık.

İşte Adım Adım 2018 KPSS Başvuru Detayları

1- Öncelikle Aday İşlemleri Sistemi’ne girmeniz gerekiyor. Sisteme girmek için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz;
https://ais.osym.gov.tr (adresi kopyalayıp tarayıcınızın adres çubuğuna yapıştırınız)
 

Sisteme 2 farklı şekilde giriş yapabilirsiniz. Birincisi E-Devlet sistemi ile giriş, ikincisi Aday İşlemleri Sistemi Şifreniz ve T.C numaranız ile giriş. Eğer bu ikisi de yoksa aşağıdaki linkten kimlik bilgilerinizi doğrulayarak kendinize yeni bir Aday İşlemleri Sistemi şifresi alabilir ve sisteme girebilirsiniz. Eğer kimlik bilgilerinizi doğrulamakta sorun yaşıyorsanız en yakın ÖSYM bürosuna giderek destek alabilirsiniz.

a- E-Devlet Şifreniz ile Giriş;

e-Devlet sistemine T.C Kimlik numaranız ve e-Devlet şifrenizi yazarak sisteme girebilirsiniz.
Eğer e-Devlet şifreniz yoksa PTT’den yeni şifre alabilirsiniz.

b- Aday İşlemleri Sistemi Şifresi İle Giriş;

Resimde gösterilen yere tıkladıktan sonra aşağıdaki resimdeki gibi bir ekran gelecek. İlgili yerlere bilgilerinizi yazarak sisteme giriş yapabilirsiniz.

Aday İşlemleri Sistem şifrenizi bilmiyor veya unuttuysanız aşağıdaki resimde gösterilen yere tıklayarak kimlik bilgilerinizi doğrulayabilir ve yeni şifre edinebilirsiniz.

Sisteme giriş yöntemlerine değindikten sonra umuyoruz ki başarılı şekilde sisteme girebilirsiniz. Bundan sonraki adımları sisteme giriş yaptığınızı varsayarak anlatacağız. Şimdi gelelim KPSS başvurusuna;
 

2- Sisteme giriş yaptıktan sonra sol tarafta gördüğünüz gibi “Başvuru Sürecindekiler” diye bir menü var.

Mause ile gösterilen yere geldiğinizde hemen yandan yeni bir menü açılacaktır.

Açılan bu menüden 2018 – KPSS Lisans yazan yere tıkladığınızda başvuru sistemine giriş yapmış olursunuz.

Eğer başvuru ekranı yerine “Yukarıdaki durum(lar)dan dolayı işleme devam edemezsiniz.” Şeklinde bir uyarı görürseniz sistemde eksik, güncel olmayan bir bilginiz vardır demektir.

Mesela sistemde geçerli bir fotoğrafınız yoksa bu ekranı görebilirsiniz;

Bu tarz bir ekran ile karşışırsanız kırmızı alan ile belirttiğimiz yeri dikkatle okumanız gerekir. Başvurmanıza engel olan sebep orada yazmaktadır. Örnekteki resimde “Sistemde geçerli bir fotoğrafınız bulunmamaktadır. Başvuru için bir başvuru merkezine gitmeniz gerekmektedir.” Şeklinde uyarı verilmiştir. Bu durum bazen eğitim bilgileri, kimlik bilgileri, adres bilgileri veya sağlık bilgilerinde bulunan bilgi eksikliği veya güncel olmayan bilgi durumunda ortaya çıkabilir.

Panik yapmanızı gerektirecek bir durum değildir. Çünkü en yakın ÖSYM bürosuna giderek bilgilerinizi güncelletebilirsiniz.

Bundan sonraki yazımıza bu uyarı ekranı çıkmamış gibi (yani bilgilerinizin güncel olduğunu varsayarak) devam ediyoruz.

3 - Aşağıdaki resimdeki gibi kimlik bilgilerimiz görünecektir. Doğruluğunu kontrol ediyoruz ve herhangi bir problem görünmüyor ise resimdeki adımı izleyerek devam ediyoruz.

4- Adres - İletişim kısmından da güncel adresiniz ve iletişim bilgileriniz yer almalı. Eğer adres bilgileriniz güncel değil ise aşağıdaki resimdeki gibi "Adres Bilgilerimi Mernis'ten Getir" butonuna basarak sistemde yer alan en güncel adres bilgilerinizi ekrana çekerek kaydedebilirsiniz.

Resimde yer alan iletişim bilgileri bölümünde ise e-posta adresiniz ve telefon numaranızın güncel olması ise faydanıza olacaktır.


4- Eğitim bilgilerinizde herhangi bir noksanlık yoksa işleme resimdeki gibi devam edebilirsiniz. Ancak güncel olmayan bir bilgi mevcutsa sol menüde ok ile gösterilen "Eğitim Bilgilerim" yazan yere tıklayabilirsiniz.



a- Eğitim bilgilerinizi aşağıdaki resimdeki adımları izleyerek güncelleyebilir ve işleme kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.



Eğitim bilgilerinizi güncellediğinizi veya zaten güncel olduğunu varsayarak anlatıma devam ediyoruz.

5-  Sınava ilişkin bilgiiler kısmından devam ediyoruz. Yani kaldığımız yerden. Buradan sınav merkezi tercihinizi yapmalısınız. Resimde gösterildiği gibi ilk tercihiniz hangi ilde sınava girmek isterseniz o ili seçmelisiniz.
İkinci tercihinize de o ile en yakın olan sınav merkezini seçmeniz gerekmekte.
Mavi ile işaretlenen yerler Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi Sınavına katılmak isteyenlerin seçmesi gereken yerlerdir. Lütfen karıştırmayınız.



6- Oturum Seçimi menüsüne geldiyseniz büyük kısmı tamamlandı demektir. 

Aşağıdaki gibi girmek istediğiniz oturumları seçmelisiniz. Her seçtiğiniz oturumun ücretine bakmayı unutmayın. Çünkü o ücretleri ödemeniz gerekiyor.

7- Sağlık Durumu / Engel menüsüne geldiyseniz son adımlara ulaştınız demektir. Aşağıdaki resimdeki gibi bir ekran ile karşılaşırsanız sorun yoktur ve işleminize devam edebilirsiniz.
Ancak farklı bir uyarının bulunduğu ekran ile karşılaşırsanız sistemde sağlık/engel durumunuz var demektir. ÖSYM klavuzundan veya ÖSYM bürolarından bu konu hakkında destek almanızı öneririz.



8- Önizleme ve Onay ekranına gelebildiyseniz büyük yol katettiniz demektir. Çünkü artık yapmanız gereken bilgilerinizi kontrol edip doğru ise onaylamak, eksik, yanlış yada hatalı bir durum var ise "Önceki Adım" yazan yere tıklayarak sorunun olduğu yere ulaşıp düzeltmek olacaktır.



9- Başvurunuzu aşağıdaki ekrandaki gibi kontrol etmeniz ve herhangi bir problem yoksa onaylamanız gerekmektedir. Aksi halde başvurunuz geçersiz sayılır.

10- Artık hayırlı olsun diyebiliriz. Çünkü tek yapmanız gereken seçtiğiniz oturum tutarını ödemek.

ÖSYM'nin kendi sitesinde yer alan bilgilere göre aşağıdaki bankalara yazıldığı şekilde ücretler yatırılabilir.


Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı; Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler; ING Bank’ın tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Vakıf Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve ATM (KKTC’den başvuracak adaylar hariç); Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.)

a - Ancak ÖSYM ödeme konusunda bir kolaylık sunmuş. Kendi sitesinden kredi kartı veya banka kartı ile güvenli olarak ödeme yapabilirsiniz. Bu yöntem ile atm ve şubelerde sıra beklemenize de gerek kalmayacak. Online ve güvenli biçimde ödemenizi yapabileceksiniz.

Öncelikle ÖSYM'nin aşağıda yer alan ödeme sayfasına girmelisiniz;

https://odeme.osym.gov.tr (adresi kopyalayıp tarayıcınızın adres çubuğuna yapıştırmalısınız.)

Ardından aşağıdaki şekilde başvuru kısmından ödemesini yapmak istediğiniz sınavı seçmelisiniz ve alt kutucuğa da T.C Kimlik numaranızı girmelisiniz.



Bu işlemi yapıp Devam butonuna bastıktan sonra; başvurduğunuz oturum sayısını seçip "Devam" butonuna basmalısınız.



Kredi kartınız veya banka kartınız ile güvenli şekilde ödemenizi tamamladıktan sonra derin bir nefes alabilirsiniz. Çünkü başvurunuzu tamamladınız. İşinolsa.com ekibi olarak bu başvuru klavuzu ile tüm adaylara yardımcı olmayı temenni ettik. Umarız faydalı bir kaynak olur başvuracak adaylara.

İŞİNOLSA.COM - ÖZEL HABER - İZİNSİZ KULLANILAMAZ !!!