Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde sınıflara göre on binlerce askeri personel bulunmakta olup bu personeller subay, astsubay, uzman çavuş ve erbaş rütbelilerdir. Şüphesiz ki Jandarma Genel Komutanlığı'nın en seçkin sınıflarından bir tanesi Jandarma Özel Harekat (JÖH) olarak görülmektedir.

Ülkemizde çok sayıda kişi askeri personel olarak görev yapmak istediği için sizlere bu yazımız da Jandarma Emniyet Asayiş ve Jandarma Özel Harekat (JÖH) farkları nelerdir? sorusunun yanıtını veriyoruz.

JÖH ve ASAYİŞ FARKLARI

1-) Görev Farkları

JÖH birlikleri genel olarak dağlık bölgelerde konuşlanmakta, üs bölgelerini korumaya gitmekte ve sıcak temasın sağlandığı yerlere çıkarma yapmaktadır. JÖH birlikleri genel olarak merkezi konumlarda bulunan tümen ya da tugay komutanlıklarında barınmakta ve sıklıkla göreve gitmektedir.

Asayiş birlikleri ise genel olarak devriye, kimlik sorgulama, mayın ve arazi taraması gibi operasyonlara gitmektedir. Köy, kasaba, ilçe, il vb. gibi her noktada bulunan karakollara ya da üs bölgelerinde asayiş birlikleri bulunmaktadır.

2-) Maaş Farkı

Jandarma Özel Harekat ile Asayiş Jandarma personelleri tazminat olarak farklı düzeyde maaş almaktadır. Görev yeri ve görevlerine göre JÖH birlikleri 400 - 1.000 TL civarında daha yüksek maaş alabilmektedir.

3-) Diğer Farklar

Askeri üniformaların değişmesi ile artık JÖH birlikleri toprak rengine yakın bir askeri kıyafet giyerken asayiş birlikleri Batı şehirlerinde polis kıyafetine yakın bir elbise giymektedir. JÖH birlikleri mavi bere, asayiş birlikleri yeşil bere takmaktadır.

Editör: TE Bilisim