22 Haziran 2010 tarihinde İstanbul Halkalı'da Askeri otobüse düzenlenen saldırıda 5 astsubay ve  bir astsubay kızının ölümüyle sonuçlanan terör saldırısı ile ilgili karar verildi.

 

Uzun tutukluluk süreleri nedeniyle haziran ayında bırakılan 2 terörist, 7’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

 

İstanbul Halkalı'da askeri servis aracının geçiş güzergâhına bırakılan bombanın patlatılması sonucu astsubaylar Çağlar Bölük, Uğur Ekiz, Bekir Çelik, Duran Bayram ve Mehmet Boşnak ile bir astsubayın 17 yaşındaki kızı Buse Sarıyağ’ın şehit olmasıyla ilgili dava Bakırköy 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde önceki gün görüldü. 5 yıllık uzun tutukluluk süresinin dolması nedeniyle haziran ayında tahliye edilen sanıklar, duruşmaya katılmadı.

 

İNDİRİM YOK

 

Duruşmada sanıklar Mehmet Kazım Sevim ve Seyithan Özer hakkında, silahlı Terör örgütü üyesi olup devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırma ve devletin birliğini bozma amacına yönelik olarak kamu görevlilerini taşıyan servis aracına bomba konulması eyleminin planlama aşamasına katıldıkları belirtilerek ‘Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmalarına karar verildi. İki sanık hakkında 6 kişinin kasten ölümüne neden olma suçundan da 6’şar kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmalarına hükmedildi. İki sanık 14 yaralama nedeniyle 14’er kez 15 yıl hapisle, bir hafif yaralama için de 14 yıl hapis cezasıyla cezalandırıldı. Mahkeme ceza alan sanıklar hakkında eylemlerin ağır sonucu ve gerçekleşme biçimini dikkate alarak iyi hal indirimi uygulamadı. İki sanık hakkında, Özgür Balta’nın olası kastla yaralanmasına neden oldukları için 15’er ay hapis cezası verildi. Mahkeme sanıkların, tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması suçundan da 10 yıl hapis ve 2 bin TL adli para cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Sanıklar hakkında 19 Haziran 2015’te verilen yurtdışı çıkış yasağı ve adli kontrol kararlarının devamına hükmeden mahkeme, sanık Ahmet Hakverir, Beşir Arcagök, Salih Baykal ve Behrem Özel’in atılı suçları işledikleri sabit olmadığından beraatlerine karar verdi. Sanıklar Ramazan Çetinçakmak, Nusret Delen, Kemal Çaylak, İslam Erden, Halit Erik, Özcan Delen hakkında kovuşturmanın ertelenmesine hükmedildi. 

POSTA

Editör: TE Bilisim