İşsizlik Maaşı İki Bin Lira Mı Oluyor?

Hükümet işsizlik maaşı ile ilgili çok önemli 6 adım atacak ve çıtyı yükseltecek. Şu anda 953 Tl olan işsizlik maaşı 2 bin lirayı geçmesi bekleniyor. İşsizlik maaşından yararlanma koşullarını esnetecek olan hükümet, hem işsizlik maaşına kıdemli artık getirecek ve işsizlik maaşı süresini uzatacak. Şu anki sistemde işsizlik maaşı son 4 ayda alınan brüt maaşın %40 olarak hesaplanıyor. Fakat işsizlik maaşı, brüt asgari ücretin %80'ini geçemiyor. Ne kadar maaş alınırsa alınsın, kişi işsiz kalldığında eline aldığı işsizlik maaşı brüt asgari ücretin %80îni bile geçemiyor. Halen brüt asgari ücret 1.201,5 Tl olarak veriliyor. Ve bu değere göre işsiz kalan kişi vergisi kesilmiş olarak 476,95 TL ile 953,90 TL arasında değişen işsizlik maaşı veriliyor. Yapılacak olan düzenleme ile primi yüksek yatanlar işsiz kaldığında daha fazla maaş alacak. Verilere göre işsizlik maaşı'nın tavan birimi 2 bin Tl ye artması bekleniyor. Son 3 yılda 600 gün sigortalılık şartının 100 güne, son 4 aydaki sigortalılık şartının ise bir aya indirilmesi de planlanıyor. İşsizlik maaşı süresi de 10 aydan 16 aya çıkacak.

Hükümet 6 ayda 750 bin kişiye iş imkanı sağlayacak.

Türkiye İş Kurumu Türkiye genelindeki tüm illerdeki iş yerlerini ziyaret ederek iş gücünün ne durumda olduğu gözlemledi. Tüm iş yerlerinin hangi niteliklerde personele ihtiyacı olduğunu belirledi. Böyllikle iş verenlerin taalepleri dikkate alınarak yıl sonuna kadar 750 bin gence iş imkanı sağlanarak iş yerlerine yerleştirilecek.

İşçinin hakkını yiyen iş yerlerine hapis cezası verilecek;

Emekli olunduğunda maaşını yıllarca SGK'ya yarı maaşı eksik bildirildiğini fark eden işçi dava açtı. Hakı yiyilen işçnini açtığu dava'da mahkeme emsal teşkil edecek bir karar aldı. çalışanın bordrosunu sahte imsayla düzenlendiği tespit edilen iş verenin hakmeke kararı ile bir yıl 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Bu karar ile gerçek maaşları bordroda bildirilmeyen iş verenler hakkında sahtecilikten ceza alacakklar.

Editör: TE Bilisim