İşsizken her ay düzenli maaş almak için yapılması gerekenler

Çalışırken işinden ayrılan işsizlere SGK işsizlik maaşı ödüyor. Ancak sadece işsizlik primi ödemek işsizlik maaşı almak için yeterli değil. İşsizlik sigortasından yararlanmak için işten çıkarılma nedeni de büyük önem taşıyor. İş yerinde disiplinli davranmayan, istifa eden ya da kendi kusuruyla işsiz kalanlar işsizlik sigortası alamıyor.

İşverenler bir işçiyi işten çıkarttıklarında SGK'ya işten ayrılış bildirgesi vermek zorundalar. Bu sadece işten çıkarılma durumunda zorunlu değil. Eğer işçi istifa ederse bu yükümlülük yine SGK’ya ait. İşten ayrılış bildirgesinde işten çıkış kodu bölümü işsiz kalan kişinin işsizlik sigortasından yararlanıp yararlanamayacağını belirliyor. Bundan dolayı da bu kodun oldukça dikkatli bir şekilde doldurulması gerekiyor. İşten çıkış nedeniyle bu kod uyumlu değilse işçi mağdur olabileceği gibi işverenin hatalı beyan vermesinin işveren açısından da olumsuz sonuçları olabilmektedir.

İşsizlik parası yüksek ücret alan çalışanlara aldıkları ücret oranında ödenmiyor. Ücreti ne kadar yüksek olursa olsun işsiz kalan kişi işsizlik sigortasından en fazla bin on bir lira alabiliyor. Yani işçi 3 bin lira da maaş alsa alacağı işsizlik maaşı aynı oluyor 5 bin lira da alsa aynı oluyor.

Şu anda işsizlik sigortası fonunda haziran ayı itibarıyla 87 milyar 177 milyon TL bulunuyor. Aynı zamanda işsizlik maaşı alan kişinin maaş aldığı dönem boyunca İŞKUR'un kendisine teklif gelmesi durumunda kabul etme zorunluluğu var. Eğer işçi bu işi kabul etmezse işsizlik maaşını da kaybediyor. Bu nedenle işsiz kişinin kendisine önerilen makul işleri kabul etmesi gerekiyor.

Editör: TE Bilisim