Suruç'ta 86, Ankara'da 95, Hakkari, Mardin, Şırnak ve İstanbul daha sayamadığımız bir çok şehirde verilen canların hesabı ne zaman verilecek. Türkiye bu oyuna gelmeyecek. Türkiye üzerinden oynan kirli oyunlar ne zaman bozulacak. HDP'nin Ankara sevdasına halk dur diyecek mi ?


HDP’ye barajı aşırtmak için 7 Haziran seçimleri öncesi ortaya koydukları kirli senaryoyu 1 Kasım seçimleri öncesi yeniden sahneye sürdüler. 7 Haziran’a iki gün kala HDP’nin Diyarbakır mitinginde bomba patlatan, seçimler sonrasında da terör olaylarının başlaması için Suruç’ta 86 kişiyi katleden, 186 kişiyi de yaralayan karanlık odaklar, HDP’nin düşen oylarını yeniden yükseltmek için harekete geçtiler. DİSK, KESK, TMMOB, TTB, HDP, EMEP, SGDF gibi birçok radikal sol örgütün destek verdiği Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’nde arka arkaya patlatılan 2 bomba sonucu 86 kişi öldü, 186 kişi ise yaralandı. Saldırının amacının, PKK’nın terör eylemleri nedeniyle HDP’den kaçan emanet oyların 1 Kasım seçimlerinde yeniden HDP’ye verilmesinin amaçlandığı belirtiliyor.

SEÇİMLER ÖNCESİ HAİN SALDIRI 

HDP’nin isteği ile sosyalist işçi sendikalarına yaptırılan Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi seçimlere üç hafta kala kana bulandı. Ankara Tren Garı’nın hemen önünde meydana gelen kanlı olayda 2 canlı bombanın patlatıldığı belirlendi.

Miting için saat 10.00’da Ankara Tren Garı’nda bir araya gelen gruplar, buradan Sıhhiye Meydanı’na yürüyecekti. Eyleme katılacak vatandaşların toplanmaya başladığı sırada saat 10:04 sıralarında birkaç saniye aralıklarla bombalar peş peşe patlatıldı. 

Kalabalık eylemci gurubunun tam ortasında patlatılan bombalar, ortalığı savaş alanına çevirdi. Canlı bombaların parça tesirli olduğu, saldırının gerçekleştiği yerde görgü tanıkların ifadesine göre binlerce bilyenin olduğu belirtildi. 

BARIŞ MİTİNGİNDE DEVLET DÜŞMANLIĞI

DİSK’in sayfasında yer alan bilgilere göre, mitinge DİSK, KESK, TMMOB, TTB’nin yanı sıra Emekçi Hareket Partisi (EHP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Emek Partisi (EMEP), Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Hacı Bektaş Kültür Vakfı, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Derneği (İHD), Halkevleri, Haziran Hareketi, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) katıldı. Bu örgütlerin miting öncesi yaptıkları çağrılarda AK Parti karşıtı düşmanca söylemler ise dikkat çekti. Eylemin duyurusu için İstanbul’da Taksim Hill Otel’de Perşembe günü düzenlenen basın toplantısında konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, “Sarayın saltanatına ve savaş politikalarına karşı Emek-Barış ve Demokrasi demek için Ankara’da olacağız.” dedi. Eyleme destek verenler, “Barış” adı altında başta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümete yönelik ağır hakaretlerde bulundu.

KİMLİK TESPİTLERİ BAŞLADI

Terör saldırısında hayatını kaybedenlerden 40’ının cenazesi, otopsi için Adli Tıp Kurumu’na getirildi. Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığı’nda görev yapan Savcı Musa Yürek, hayatını kaybeden kişilerden 5’inin kimliğinin tespit edildiğini bildirdi.

Öte yandan, Adli Tıp Kurumu önünde bekleyen ailelerden bazılarının fenalaştığı görüldü.

DEMİRTAŞ SUÇLUYU BULDU!

Olayın ardından yapılan açıklamalar ise saldırının kimin işine yarayacağını gözler önüne seriyor. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, saldırı sonrası yaptığı ilk açıklamada, failleri bile olmayan olaydan devleti ve hükümet üyelerinin sorumlu olduğunu ileri sürdü. Demirtaş, olayın devlet tarafından yapıldığını iddia ederek, “Saldırının arkasında kim olduğu belli olan aleni bir güç var. Bu olay da; Diyarbakır’dır, Suruç’tur. Mafyalaşmış bir devlet anlayışıyla karşı karşıyayız. İstihbaratın bu kadar güçlü olduğu bir devlette bunun bilinmemesinin imkanı var mı? Mafyalaşmış, katilleşmiş bir devlet anlayışıyla karşı karşıyayız. Herkesi bir şok durumuyla düşünemez hale getirecekler. Ambulansın gelmesini engellediler, ölü sayısının artmasını istiyorlar. Polis zulmüne boyun eğmeyenlerle birlikte yola çıkacağız. Tarihe yazılmayacak. İzin vermeyeceğiz. Tarih bu kadar zalimce davranan bir iktidarı yazmayacak” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ÜLKEMİZİN HUZURUNA VE BİRLİĞİNE YAPILAN SALDIRIYI KINIYORUM

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’daki patlamaya ilişkin, “Birlik ve beraberliğimize, ülkemizin huzuruna kasteden bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum. Kaynağı, söylemi, amacı, adı ne olursa olsun, her türlü terör eyleminin ve terör örgütünün karşısındayız, hep birlikte de karşısında olmak mecburiyetindeyiz” dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada, birçok vatandaşın yaralandığı ve hayatını kaybettiği Ankara Tren Garı önündeki terör saldırısını, büyük bir teessürle öğrendiğini aktararak, şunları kaydetti: “Birlik ve beraberliğimize, ülkemizin huzuruna kasteden bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum. Kaynağı, söylemi, amacı, adı ne olursa olsun, her türlü terör eyleminin ve terör örgütünün karşısındayız, hep birlikte de karşısında olmak mecburiyetindeyiz. Teröre en büyük desteği, terör eylemleri ve terör örgütleri karşısında çifte standartla hareket edenler vermektedir. Daha önce değişik yerlerde askerimize, polisimize, korucularımıza, kamu görevlilerimize ve masum vatandaşlarımıza karşı yapılan terör eylemleri ile bugün Ankara Tren Garı’nda sivil vatandaşlarımızı hedef alan terör saldırısı arasında hiçbir fark yoktur. Millet olarak, özellikle de siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve medya olarak, bu saldırıların tümüne karşı, aynı duyarlılıkla, aynı samimiyetle, aynı insani ve ahlaki duruşla tavrımızı ortaya koymalıyız.”

FAİLLER EN KISA SÜREDE YAKALANACAK

Diğer terör eylemleri gibi Ankara Tren Garı’ndaki saldırının da birliği, beraberliği, kardeşliği ve geleceği hedef aldığını aktaran Erdoğan, açıklamasını şöyle tamamladı: “Bu saldırı karşısında göstereceğimiz dayanışma ve kararlılık, teröre vereceğimiz en büyük, en anlamlı cevap olacaktır. Ankara’daki saldırıyı gerçekleştirenlerin amacı, farklı toplum kesimlerini birbirine düşürebilmektir. Bu konuda herkesi sorumlu davranmaya, dikkatli hareket etmeye, terörün yanında değil karşısında yer almaya davet ediyorum.  Devletimiz, tüm birimleriyle bu olayı aydınlatmak için çalışmaktadır; faillerin en kısa zamanda belirleneceğine ve adalete teslim edileceğine inanıyorum. Milletimizin huzurunu, ülkemizin güven ve istikrar ortamını bozmayı amaçlayan bu saldırıda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve aziz milletimize başsağlığı, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum.”

Bu arada; Erdoğan Türkmenistan ziyaretini ve  İstanbul’daki programlarını 3 gün iptal etti

yeniakit

Editör: TE Bilisim