Azerbeycan ölen 32 kişinin yasını tutuyor. Hazar Denizi’nde Azerbaycan enerji şirketi SOCAR’a ait olduğu açıklanan petrol platformunda çıkan yangında 84 kişiden 32'si hayatını kaybetti.


84 kişinin bulunduğu petrol platformunda sçıkan yangının doğal gaz boru hattının zarar görmesi sonucu meydana geldiği belirtiliyor. 
SOCAR’ın petrol üretiminin yüzde 60’ı bu platform üzerinden geçiyor. 2014’te aynı şirkete ait tesislerde 14 işçi hayatını kaybetmişti. Şirketten yapılan açıklamaya göre boru hattına zarar veren kaza, şiddetli fırtınadan dolayı meydana geldi.
 
AÇIKLAMA YAPILDI
 
Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR), Başsavcılık ve Olağanüstü Haller Bakanlığı Hazar Denizi’nde çıkan yangınla ilgili ortak açıklama yayımladı.  Açıklamada, kasırganın oluşturduğu dalgaların 10. platforma ait yüksek basınçlı su altı gaz hattını tahrip ettiği ve yangın çıktığı belirtildi.  Yangının hemen ardından platforma bağlı tüm petrol ve doğalgaz borularının kapatıldığı, buradaki 28 petrol ve doğalgaz kuyusunun faaliyetinin durdurulduğu kaydedildi.  Yangının sistemde ve borularda kalan gaz nedeniyle devam ettiği, alevlerin platformdaki petrol ve doğalgaz kuyularına geçmiş olabileceğinin ihtimal edildiği ifade edildi. 
 
DALGALAR 10 METREYE ULAŞTI
 
Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi’nden yapılan açıklamada şöyle denildi: "Talimata göre çalışanlar platformdaki iki bota binerek aşağı sarkıtıldı. Botlar denize yaklaşık 10 metre mesafeye kadar indirildi. Kazadan 15-25 dakika sonra bölgede nöbet tutan yangın söndüren gemiler olay yerine gelerek çalışmalara başladı. Fakat dalgaların 10 metreye ulaşması nedeniyle gemiler platforma yanaşamadı. Bu nedenle botların suya indirilmesi ve gemiler tarafından alınması mümkün olmadı."
 
KURTARMA ÇALIŞMALARI HAVA ŞARTLARI NEDENİYLE GÜÇLÜKLE SÜRDÜRÜLÜDÜ
 
"Yaklaşık 22.45’te güçlü rüzgarın etkisiyle botlardan birinin halatı koptu ve içindeki kurtarma personeli denize düştü. Bu esnada 3 kişiyi kurtarıldı fakat 1 kişinin ise cesedine ulaşıldı. Karanlık ve kasırga nedeniyle diğer bottaki çalışanların kurtarılması ertesi güne bırakıldı. 5 Aralık’ta olumsuz hava şartlarına rağmen kurtarma çalışması yeniden başladı. Sabah erken saatlerde 32 kişi daha kurtarıldı. Arama kurtarma çalışmalarının gemi ve helikopterlerle devam ettirildiği, platformdan 50 kilometre güneyde içi boş bir bot tespit edildi" 

 
OLAYLA İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI
 
Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yangının nedeninin araştırılması için Başbakan Artur Rasizade başkanlığında bir komisyon kurulması talimatını verdi. Henüz ölü sayısı ve kayıplar hakkında devlet kanadından resmi bir açıklama yapılmadı.
 
ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI
 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazar Denizi'ndeki  platformda çıkan yangında hayatını kaybedenler için Azerbaycan  Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e taziye mesajı gönderdi.  Erdoğan mesajında, Azerbaycan'da dün meydana gelen s?iddetli fırtına  nedeniyle Hazar Denizi'ndeki Güneşli yatağında yer alan 10. platformda gaz  hattının yerinden çıkması sonucu bir yangın meydana geldiğini ve söz konusu  yangın sonucunda 30'u aşkın işçinin hayatını kaybettiğini büyük üzüntüyle  öğrendiğini belirtti. 
 
Mesajında "Milletim ve şahsım adına, yangında hayatını kaybedenlere  Allah'tan rahmet ve yaralılara acil şifalar diliyorum" ifadesini kullanan  Erdoğan, Aliyev'e, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Azerbaycan halkına  başsağlığı dileklerini iletti. 
 
Türkiye'nin, bu zor gününde, her zaman olduğu gibi Azerbaycan devleti  ve halkının yanında ve gerekli desteği vermeye hazır olduğunu belirten Erdoğan  mesajında, Azerbaycan devleti ve halkının esenlik ve refahı için en iyi  dileklerini bildirdi. 

Editör: TE Bilisim